2016. július 2., szombat

Vegán dödölle vagy burgonya - gánica


A dödölle vagy gánica egy hagyományos magyar étel, anno a szegények eledeleként volt ismert, ugyanis az alapanyagai olcsóak, könnyen beszerezhetőek, ezért a magyar paraszti konyha rendszeres eleme volt.

Az eredeti verzió disznózsírral készül, ezt olajra vagy kókuszzsírra cserélve máris egy remek (mondjuk elég kalóriadús, olajos, ilyen szempontból nem túl egészséges) vegán ételt kapunk. Hideg estékre vagy amikor csak úgy megkíván valami fűszereset, laktatót az ember, kiváló. 

Hozzávalók:
  • burgonya 
  • liszt
  • egy-két fej vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • pirospaprika (elvileg enélkül is elkészíthető, de más íze lesz)

A burgonya és a liszt aránya kb. 1:1, viszont múlik ez a krumpli minőségén, vizességén, jó ha több liszt van otthon, maximum megmarad.

Elkészítése:

A burgonyát felvágjuk, sós vízben megfőzzük, amikor elég puha, akár kezd szétesni, leöntjük róla a vizet, várjuk, hogy hűljön.
Ezalatt elkészíthető a hagymás-olajos "szósz", időt spórolunk :) Mennyiségtől függően egy-két (akár több) hagymát kockára vágunk, bő olajban pirítani kezdjük, sózzuk, amikor már üvegesedni kezd (de még nem pirult meg teljesen!), hozzákeverjük a pirospaprikát és félre húzzuk.
A szétnyomkodott krumplihoz hozzáöntjük a lisztet, kézzel összegyúrjuk, laza, de nem túl ragadós tésztának kell lennie, én szoktam benne hagyni krumplidarabkákat, közben érdemes megkóstolni, elég sós-e. Magába a tésztába is lehet néhány kanálnyi olajat/kókuszzsírt tenni, én nem mindig szoktam, mert alapból is elég olajos lesz.
A tepsit ki kell kenni, különben csúnyán beleég, aztán kanállal beleszaggatni, a pirospaprikás-hagymás-olajos lével pedig meglocsolni az egészet, aztán mehet is a sütőbe. Én kb. 15-20 percig szoktam sütni 150 fokon, de érdemes közben ránézni, mert nagyban függ a mennyiségtől (na meg a sütő villany-, vagy gáz voltától, úgy tapasztaltam...)

Elvileg köretként is fogyasztható, mi magában szoktuk enni, van, aki tejföllel szereti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése