2015. július 9., csütörtök

Kérdés ask.fm-ről, II.

Ask.fm-en kaptam egy újabb kérdést - ámbár most név nélkül kérdezte valaki, jobbnak láttam itt kifejteni az előzőhöz hasonlóan, hiszen tovább megmarad, könnyebben visszakereshető és itt azért könnyebb - nincs karakterkorlát, szabadon játszhatok a szöveggel (kiemelhetek, linkelhetek, stb.)

" Szia!:) Elnezest, hogy ilyesmivel zaklatlak, de latom vegan vagy, es mi tagadas, en is az szeretnek lenni, de nem igazan tudom, hogyan kezdjem el, hogyan vezessem fel a szuleimnek. 17 eves lany vagyok, kb. 1 honapja kemeny fogyokuraba kezdtem, ezidaig 4 kilotol szabadultam meg, es most erkeztem el ahhoz a ponthoz, amikor nem csak fogyni szeretnek, hanem egeszsegesen elni. Egy ideje mar olvasgattam a neten a vegan eletmodrol, de nem tudom, hogyan tudnam potolni (megfeleloen) azokat a vitaminokat, tapanyagokat, amiket az allati eredetu dolgokkal megvonok magamtol, valamint  hogy tudnek eleg idot a fozesre, az alapanyagok beszerzesere forditani (fokent a suli mellett), es hogy oldjam meg hogy mindig legyen itthon kb 20 fele friss zoldseg es gyumolcs, kulonbozo magvak, pl. quiona, chia seed, vagy mandulatej, kokuszviz (amik eleg dragak is..) Szoval elmondhatatlanul halas lennek, ha tudnal nekem segiteni, tenyleg a vilagot jelentene szamomra. Elore is nagyon szepen koszonom! Puszi! :)"
Először is Kedves, nagyon megtisztelő, hogy hozzám fordultál segítségért, remélem, ha nem is mindenben,  legalább néhány dologban sikerül egy picit támogatnom téged :)

A szülőknek elmondani - Szerintem - ha megfelelően tudsz érvelni és a szüleid látják, hogy ez nem csak afféle szeszély vagy fogyókúrás divat-dolog, még ha szkeptikusan is, de idővel meg kell, hogy békéljenek vele, ha nem is fogadják nagy lelkesedéssel. Egyszerű egyébként, kétféle ellenérv gyakori, az egyik hogy "ez nem egészséges", amire megoldás lehet, ha megígéred, hogy rendszeresen eljársz orvosi vizsgálatra, időnként csináltatsz egy vérképet, stb, a másik, hogy "sokba kerül", erre majd picit később kitérek.
Ha nem haragszol, lehet, hogy még a szüleiddel laksz, de jobb esetben a nagykorúság határán elég idős vagy ahhoz, hogy meg tudd ítélni, mi az ami jó neked, van egy többnyire teljesedőfélben levő értékrended, amit igenis tisztelni kell, nekik is. vannak olyan dolgok, amibe más ember nem szólhat bele (nyilván ha jelentős többletköltségüket eredményezné, akkor igen, de erről nem lesz szó szerencsésebb esetben).

Vitaminok és egyebek - Úgy érzem, hogy annak ellenére, hogy olvasgattál, még mindig a széles körben elfogadott "húsban van a vitamin" ugrik be, hiszen ha nem így lenne, nem éreznéd ezt gondnak, nem félnél attól, hogy mit vonsz meg magadtól vajon. A legtöbb helyen, ipari állattartásnál a húsállatok vitaminokkal dúsított génmódosított szóján, kukoricán nevelkednek, másutt saját ürüléküket hasznosítják újra ilyen módon - fertőtlenítve és ásványi anyag/vitamindúsítva, most őszintén, gondolj bele, ebben miféle vitamin van? A csirkék, akik teherhajókban, teljes sötétségben élik le rövidke hónapjaikat, sosem látva az eget, a gennyedző, kisebesedett tőgyű, újra és újra teherbe ejtett tehenek, amikor már kimerültek és az utolsó útjukat teszik meg a vágóhíd felé... érted, mire gondolok? Nem beszélve arról, hogy a húsfogyasztás után megemelkedik pl. a vér húgysav-szintje, itt olvashatsz erről, ha érdekel a téma.

Szerencsésebb lenne, ha előbb elolvasnál egy-két könyvet, vagy több folyóiratcikket (és itt nem az ilyen "mindenegyben blog" meg egyéb kamuoldalak marhaságaira gondolok, ahol szépen leírják, hogy minek miért van káros hatása, mi hogyan működik pontosan: mely (nyilván növényi) élelmiszereket érdemes gyakrabban fogyasztani, miket jó együtt enni, segítve egymást, mikor tud a legnagyobb részben felszívódni, stb., tehát hogy legyen egy biztos tárgyi tudásod mögötte, mert így te magad sem inogsz meg, és másoknak (akár szüleidnek) is tudsz ezzel érvelni a felmerülő kérdések ellen.
Ha hozzá tudsz jutni, akár könyvtárból, mindenképpen olvasd el  Brian R. Clement és Theresa Foy DiGeronimo, Élő ételek az egészségért c. könyvét, nagyon érdekes! Aztán ott van számos klasszikus, mint a Kína-tanulmány, egyéb hasznos könyvek, mint Lénárt Gitta könyvei, vagy Victoria Boutenko (én az ő hatására választottam ezt az életmódot. :) )

Alapanyagok és spórolás - Én anno havi 20 ezer forintból oldottam mag két főre, és abban a csokitól kezdve a főételekig minden benne volt, és nem volt egyhangú, szóval nem lehetetlen, és aligha hiszem, hogy húsosan-tojásosan megoldható ennél olcsóbban :)

Nem kell húszféle friss zöldség-gyümölcs, elég az idénygyümölcsökre-zöldségekre koncentrálni, megvan, hogy melyik évszakban mi olcsó, mikor minek van szezonja: most például veszettül olcsó a padlizsán, a cukkini, a tök, nemsokára itt a dinnyeszezon, a paprika-paradicsom, mindig azt kell vásárolni, aminek éppen szezonja van, hiszen akkor rengeteg van belőle, biztosan friss, és a versenyhelyzet miatt lent van az ára. Én mindig meg szoktam nézni a leértékelt-polcokat is pl. a tescoban, lehet kétharmad-fél áron jó kis dolgokra bukkanni :) Vagy ha van vásár/piac a környéketeken, akkor ott, ha bátor vagy, akkor  próbálj meg alkudni :) Bioboltokban szokott lenni szintén leértékelt polc, ahová a lejárat-közeli termékeket teszik, itt 1-2 hétre kell gondolni, de nyilván pl. egy növényi tej vagy pástétom elfogy bőven annyi idő alatt. (Itt írtam korábban az olcsóságra törekvésről, ha gondolod, fuss át rajta :) )

A növényi tejekről pedig - nem kell a legdrágábbakra gondolni, az ilyen 1200 forintos mandulatejekre, szinte mindig van valahol akcióban, DM, Tesco, az Aldiban pl. a legolcsóbb, ott 400 ft mindig, bár ízre talán kissé nyersebb, ha minden igaz, létezik vaníliásban és csokisban is (nem vagyok benne biztos, én Ausztriából szerzem be, ott van). Az meg mindjárt nem hatszorosa, csak kétszerese a tehéntejnek, így máris pénztárcakímélőbb. Én kókusztejet szoktam itthon csinálni, de zabból sem nehéz, itt írtam pl. a földimogyoróból készült verziómra, igazából csak egy jó kis turmixgép vagy botturmix kell hozzá (tescoban kb. 3-5000 ft), meg egy szűrő és kész - a zabpehelyből fél kiló kb. 200 forint, abból meg nem egy liter jön ki, csak élelmesnek kell lenni :)
Itt vagyok lassan közel egy évtizede vegetáriánus, 3 éve vegán, és egyetlen egy alkalommal sem ettem pl. chia pudingot, mert egyszerűen iszonyat drágának találom, ugyan már, 10 deka 5-700 forintért, ami egy-két étkezésre elfogy? Annyiért már másfél-két kiló zabpelyhet veszek, ami meg elég egy hónapra. (Oké, tagadhatatlanul nem-gazdag családból származom, lehet másnak rendben van, de én sokallom, ahogy smucig vagyok az ételrendeléshez/vendéglőlátogatáshoz is. Lehet, hogy megveszek egy növényi tejet 700 forintért, de azt 4 napig fogyasztom is.)
Abszolút jolly joker egyébként a krumpli és a tojás nélküli tészták (a Lidl-nek van egy saját márkás fajtája, olcsóbb, mint a tojásos, de ha jól emlékszem, a Tescoban is, bár inkább Lidl-párti vagyok), mert számtalan pörkölt-szerű ragut össze lehet dobni hozzájuk (én a fagyasztott mexikói zöldségkeveréket preferálom), illetve a legtöbb leves is frankón elkészíthető hús nélkül.

Gondolj csak bele, egy hagyományos piskótához kell mondjuk 6-8 tojás, ami mondjuk kb. 45-50 ft/db, és egy vegán piskótához egyáltalán nem kell (oké, ellenben egy-két kanál ecet, szódabikarbóna, olaj viszont igen, de az meg sem közelíti költségeiben), nem lehet azt mondani, hogy ne jönne ki olcsóbbra! 
Őszintén szólva én nem vagyok készétel-párti, mert a legtöbbet simán el lehet készíteni otthon fele-harmad-negyed áron, ha teheted, mindenképpen próbálkozz meg megtanulni főzni, hidd el, jó móka :) Ki tudja, még a végén a szüleid is elcsábulnak majd egy-két tányér erejéig :)

Végül, de nem utolsó sorban, ha van kedved, csatlakozz a Vegan in Hungary csoportot (ha bírod cérnával néha elszabadul a pokol :D sokfélék vagyunk, na) vagy a  Vegán nők egymás közt csopit, ez utóbbi kifejezetten kellemes légkörű, segítőkész mindenki. :)

Összegezve, szerintem legyél bátor, hiszen ez csak rajtad múlik, akármilyen életmód mellett is döntesz, mindenképpen tájékozódj előtte, és ne félj kísérletezgetni, és ne dőlj be az ijesztgetésnek. :)


1 megjegyzés:

  1. Nem belekötni szeretnék a bejegyzésbe, de én életemben nem hallottam még senkinek a szájából azt az érvet a húsevésre, hogy "húsban van a vitamin". :D Vagy kivételesen intelligens emberekkel vagyok körbevéve, vagy ez egy nagyon buta sztereotípia, amit akkor viszont jó lenne nem erősíteni. :D

    VálaszTörlés