2015. július 10., péntek

Vegán-e a tejsav?

A tejsav számos készítményben megtalálható (nem összekeverendő a tejsavóval!), eredetével kapcsolatban a Vegan in Hungary csoportban tett közzé egy tag egy borzasztóan hasznos kis információ-csomagocskát, ami sokunk étkezési palettáját kiszélesítheti:
"A Food-Info.net-ről másoltam be a szöveget. Számomra a vége meglepő; a tejsav valóban nem a tejhez köthető? Van valakinek megbízható információja erről?
Food-Info.net>
E-számok: E270: Tejsav
Eredet: Természetes sav, mely a fermentált ételekben baktériumok által termelődik. Minden erjesztett étel gazdag tejsavban. Kereskedelmi célokra keményítőből és melaszból bakteriális fermentációval állítják elő. A vastagbélben szintén nagy mennyiségben termelődik az ott élő baktériumok által.
Működés és jellemzők:  A tejsavat és lactátokat tartósítóként alkalmazzák, főként élesztők és gombák ellen. Szintén használt, mint stabilitást fokozó burgonyakészítményekben, növeli és stabilizálja az anti-oxidánsokat, valamint a pektineket.
Termékek: A (savanyú) készítmények széles köre.
Napi bevitel: Nincs határ.
Mellékhatások:  Felnőttekben nincs mellékhatás. A D- vagy DL-lactátok (sztereoizomerek) nem adhatók csecsemőknek ill. kis gyermekeknek, mivel még nem fejlődtek ki a májukban a lactát ezen formáinak metabolizálására alkalmas enzimeik.
Étrendi korlátozás: Nincs – a tejsavat és a lactátokat minden vallási csoport, vegan és vegetáriánus fogyaszthatja. Bár a név tejre utal, nem tejből készül, így a tej-allergiával vagy laktóz intoleranciával élő emberek is fogyaszthatják."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése