2016. március 31., csütörtök

Videó: Friss és máris a szemétben

Hallottál a nagy bevásárlóközpontok által kiszórt még ehető termékekről, azokról az emberekről, akik ezeket a cuccokat szedik össze - gyakorlatilag a kukából? Vajon miért nem adják inkább segélyszervezeteknek a még jócskán felhasználható ételeket?
Láthatunk gazdálkodókat, akik kénytelenek a túl kicsi vagy túl nagy burgonyát hagyni a földeken megrohadni, hiszen a vásárlók megszokták a "szabványméretű" zöldségeket, így a forgalmazók nem vásárolják fel. Vajon hogyan lehet, hogy többtonnányi gyümölcs kerül egyszerre a kukába, miután többezer kilométert utazik - csak azért mert ládánként egy-két túlérett darab található közöttük?
A piacon amit nem sikerül aznap eladni - halféléket - este szintén ugyanarra a sorsra jutnak.
Vajon miért kerül az abszolút ehető, jó minőségű kenyér a sütőből egyenesen a kályhába - fűtőanyagként? A kidobott húsok egymást érő kukákban várnak szomorú sorsukra. Hatalmas konténerek, telis-tele még teljesen ehető produktumokkal...

Borzasztóan szomorú.





Ma ezt dokumentumfilmet szeretném ajánlani nektek, amelyben több, az élelmiszer-pocsékolásról szóló elgondolkodtató kérdésre is választ kaphatunk, olyan képsorok kerülnek a néző szemei elé, amely aligha jut eszébe egy átlag embernek egy bevásárlóközpont vagy egy pékség, étterem láttán.

Bevallom, nem hittem volna, hogy ekkora hatással lesz rám ez a kis film, de szörnyűsége ellenére is lebilincselőnek találtam. Nem kifejezetten vegán, mert állati eredetű termékek is előkerülnek benne, ami talán még szomorúbb, hiszen az a rengeteg halott állat a vágóhidakról feldolgozás után egyenesen a szemétbe kerül...

Érdemes legalább egyszer végignézni.
"A fejlett nyugati társadalmak élelmiszer-pocséklásáról szól a film. Nagy élelmiszerláncok a legnagyobb felvásárlók, amelyek sokszor a még le nem járt szavatosságú, teljes élvezeti értékű termékeket tonnaszámra dobják ki. Az egyén, a fogyasztó szintén felelős a kialakult helyzetért. A túltermelés miatt ezt ma még megtehetik, mert mindig van utánpótlás a kidobott élelmiszer helyett. Szerencsére Nyugat-Európában és az USA-ban is egyre több termelő cég, kistermelő és vásárló látja ennek a rendszernek a fenntarthatatlanságát, ezért tesznek is ellene. A legjobb módszer, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, kihagyva a termelőtől az áruházig tartó hosszasabb és sokszor teljesen felesleges folyamatot, amely még egyben drágító tényező is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése