2016. augusztus 26., péntek

Vegan burgonyás pogácsa



Ezt a finom krumplis pogácsát viszonylag ritkán szoktuk elkészíteni, pedig nagyon finom, csak úgy magában, vagy akár bableveshez is, isteni az illata és nagyon hamar elfogy. :)


A hozzávalók:
  • liszt (amennyit a krumpli felvesz)
  • burgonya (mi egy kilóból szoktuk csinálni)
  • margarin
  • olaj
Előzetesen a krumplit meg kell hámozni, felkockázni vagy minél kisebb darabokra vágni (így hamarabb megfő), feltenni főni, ezalatt elő lehet készíteni a többi hozzávalót, vagy éppen ha levest készít mellé az ember, azzal elbíbelődni, előmelegíteni a sütőt (mi 180°-on szoktuk). Amikor megfőtt (az sem baj, ha kissé szétfő, könnyebb vele dolgozni), le kell róla önteni a levet, összetörni. Én szoktam benne hagyni apróbb kis kockákat, mert kifejezetten szeretem az elkészült pogiban, ha rábukkanok egy kis krumplifalatkára :)

A liszt mennyisége teljes mértékben a krumpliétól függ, sok helyen olvastam, hogy egy rész krumpli és egy rész liszt az arány, de tapasztalataim szerint több liszt kell, illetve jó, ha marad még pár maréknyi a nyújtáshoz, szaggatáshoz is.

Vigyázni kell, mert a krumpli forró, amikor a lisztbe kerül, könnyen megégetheti magát, aki óvatlan. A liszt mellé kerül a margarin is (én kb. 2 evőkanálnyit szoktam egy kiló krumplihoz belekanyarintani, de a tészta állagán érezni lehet, kell-e még bele), illetve egy evőkanál olajat. Ez utóbbi a tészta szárazságát hivatott megelőzni. Egy kávéskanál só sem hiányozhat, gyúrás közben érdemes kóstolgatni, jó-e, mindenhová került-e.

Össze kell gyúrni, egészen addig lisztet adagolni hozzá, ha szükséges, amíg már nem ragad, akkor egy sodrófával kinyújtani és kiszaggatni. Én kis apróra szoktam, kb. fél centi-centi vastagra, 3-4 centi átmérőjűre, hamarabb elkészül és kis apró falatka: volt, nincs :)
A tepsit érdemes olajjal kikenni, nem túl vastagon, de azért látszódjon, a pogik között minimum 1-1 ujjnyi helyet hagyni, és a tetejüket is vékonyan le kell olajozni. Ez azért fontos, mert meg kell majd fordítani. Sütőpapíron egészen másmilyen ízvilága lesz, tehát ajánlom az olajozást, ha ügyesen csinálod, nem ragad bele :)

Amikor már majdnem megsült, meg kell fordítani - ezért fontos többek között a tetejét is bekenni, akkor készül el, amikor már kellemesen piros az alja.

A következő adag előtt pedig újra kell kenni, mert különben kíméletlenül leragad.

Egyszerű, de annál finomabb kis pogi, kifejezetten olcsó, aki esetleg még soha nem készített semmiféle pékterméket, érdemes ezzel kezdeni, mert gyakorlatilag elronthatatlan :)


3 megjegyzés:

  1. Ez tök jól hangzik, leves mellé nagyon jó lehet :)
    Eszembe jutott erről egy recept, nemrég megcsináltam és tudom, hogy szereted a krumplit. A töltelék nem lényeg, szabadon variálható, na de a lepény, könnyű elkészíteni, emellett nagyon finom és laktató :) http://streetkitchen.hu/2016/04/04/marhahusos_krumplilepeny

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, tetszik amit linkeltél, sajnos úgy tűnik, gluténérzékeny vagyok, ami kizárja a sima búzalisztet (az előre lefotózott vagy rlgebbi posztokat azért még nyilván közzéteszem), kénytelen vagyok kísérletezgetni (egyelőre azon a zacskós kukorica pufin/kukin/pukin élek - jesszus micsoda nevek szegénynek :D), és ez remek alapnak tűnik.

      Törlés
  2. Nekem nem jott be a recept, frissen meg ugy ahogy oke volt de masnapra nagyon ragos lett. Egyreszt jo lenne tuni milyen homersekleten mennyi ideig kene sutni + kicsit pontosabban arrol hogy mennyi liszt kene bele es milyen allagra torekszunk a gyursanal. Mindenesetre nem ajanlom egyaltalan, en a lenti vegan pogacsa recepttel probalkoztam meg meg es az millioszor sikeresebb lett:
    https://krisna.hu/2019/vegan-pogacsa-vendegvaro-csemege-az-unnepi-asztalra/

    VálaszTörlés