2016. augusztus 28., vasárnap

Vegán paradicsomos káposzta


A "mit együnk" kérdéskör nálunk időről időre olyan nyomasztóvá válik, mondhatni belekényelmesedek egy-egy ízvilágba, amivel egy idő után rendszerint a párom tűrőképességét teszem próbára, viszont ha felmerül, hogy rendben, nincs kedved negyedik nap is fokhagymás-brokkolis tésztát enni, akkor mégis mihez volna kedved?

Paradicsomos káposztát tulajdonképpen nem is ettem mióta vegán vagyok, egy ilyen alkalom miatt köszönhető a páromnak (pontosabban az édesanyjának), hogy előkerült a dolog, ugyanis ő említette, hogy éppen azt tervezi a hétvégére - hát akkor mi is.

Igazából veszettül egyszerű: kell egy fej káposzta (étvágytól, személyek számától függő méretben), egy doboz paradicsompüré (én a Lidl-félét használom általában, árban és ízben is rendben van), egy nagyobb fej hagyma, némi fűszer (fekete bors, aki szereti kömény, babérlevél), meg egy pici olaj, só, tehát abszolút fapados a dolog. (Van aki be szokta rántani, én nem, inkább sűrűbbre hagyom a beltartalmat - egyébként a rántás sem nagy dolog, olajos-lisztes-vizes dolgot kell elegyíteni, aztán a leveshez/főzelékhez adni, a keményítő pedig besűrűsíti a dolgot, de én mint írtam, ezt kihagytam.)

Vagy huszonöt különböző receptet végigolvastam mielőtt nekiláttam, nagy eséllyel több is finoman végződik, nekem erre esett a választásom:

A felkockázott hagymát olajon megpirítjuk, utána hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztával összekeverjük, feltesszük főni - ekkor már mehet hozzá a paradicsompüré. Természetesen fel kell higítani, hiszen ez így borzasztó sűrű lesz, illetve mehet bele kömény, babérlevél, egész feketebors azoknak, akik szeretik. A káposzta idő közben összeesik majd, ezt számításba kell venni. 
A káposzta zsengeségétől/a felvágott csíkok vastagságától függően eltart egy darabig, időnként nem árt megkóstolni, hogyan áll éppen, ha nagyon savanyú a vége felé, pici cukrot vagy édesítőt lehet hozzáadni, ízlés dolga, de szerintem nem szükséges.

Mi burgonyás pogácsával fogyasztottuk, esetleg növényi fasírttal is ki lehet próbálni, vagy falafellel. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése