2016. augusztus 22., hétfő

Mogyorótej avagy növényi ital földimogyoróból otthon


A földimogyoróból készült növényi ital ötletét a Vegan in Hungary csoportban vetette fel valaki még hetekkel-hónapokkal ezelőtt, és nekem szöget ütött a fejembe, hogy ha már egyszer rizstejet, kókuszitalt, zabtejet készítettünk itthon, akkor miért is ne próbálhatnánk ki ezt is?

A párom kifejezetten odáig van a földimogyoróért, ezért az első adag hamarabb elfogyott, minthogy eljutott volna az áztatásig, viszont a következő alkalommal már többet vásároltam (mázli, hogy pont akciós volt, különben talán eszembe sem jutott volna), két kis maréknyit megpucoltam, a barna kis héját is leszedtem, átmostam, és a hűtőbe tettem ázni. Az igazat megvallva két éjszakát töltött az edénykében a turmixba kerülés előtt, ugyanis másnap nem volt időm elkészíteni, viszont a vizet kicseréltem rajta. Ami kicsit váratlan volt számomra, hogy maga az áztatáshoz használt víz milyen olajos lett, csillogott a felszínén.

Tovább kell turmixolni, mint mondjuk a kókuszt vagy a zabot, mert idő kell, hogy a mogyi felaprítódjon, úgyhogy ha kipróbáljátok, ne essetek kétségbe, hogy nem lesz azonnal jó :) Nos az igazat megvallva először nem voltam elragadtatva tőle, olyan... furcsa volt, olyan "semmilyen", tettem hozzá egy pici sót és egy kevéske cukrot, újabb turmixolás, még mindig nem az igazi. 

Igazán csalódottnak éreztem magam, a párom is húzogatta a száját, hogy akkor ez most mi, hát gondoltam, legrosszabb esetben valami sütibe majd jó lesz, leszűrtem-passzíroztam, és egy meglepően kellemes, telt textúrájú folyadékot kaptam, és újabb kóstoló után döbbenetesen jónak ítéltem. Ha nem magam csinálom, el sem hiszem, hogy csak annyi, hogy a szárazanyag-tartalom kikerül belőle, ennyit dobhat az ügyön. Ami meglepő volt még, hogy a hűtőben másnap is homogén marad, nem esik szét.
Gyakorlatilag a legolcsóbb alapanyag a "tej"-alapok közül, aki szereti a mogyoró ízét, annak mindenképpen ajánlom kipróbálásra, nagy élmény. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése