2020. február 19., szerda

Kipróbáltuk: Veganz Veganes Schnitzel Classic, azaz a vegán rántott szelet


Ausztriában, a siegendorfi EuroSpar üzletben vásároltuk ezt a Veganz rántott szeletet, féláron sikerült hozzájutni, ami azt jelenti, hogy 3 Euro helyett 1.50-ért (kb. 450 Ft) került a kosárba. A csomag kettő darab, nagyrészt szója és búzafehérje alapú rántott húsra emlékeztető jellegű terméket tartalmaz. 

Bár nem fogyasztunk gyakran ilyesmit, nem idegen tőlünk a Veganz márka hasonló termékei, korábban már írtam itt a blogon a csirkefalatka-jellegű Veganz Crispy nuggets-ről.


Mivel az összetevők között glutént találunk, ezért mint ilyenkor szoktuk, Gábor nyilatkozott az ízélményről, viszont a illatot, textúrát, egyebeket természetesen én is el tudom mesélni nektek.

Ha ti is kerülitek a glutént/búzatartalmú dolgokat, sajnos ez kerülendő, nem gluténmentes!

A szeletek nagyok, egyenként 100 gr-ot nyomnak, hasonló alakúak, egyenletesen kerültek panírozásra, kicsomagolás után kissé olyan illata van, mint valamiféle felvágottnak, de nem a rossz értelemben. Mi most olajban sütöttük őket, elképzelhetőnek találom, hogy sütőben, olaj nélkül, vagy 'air frier', forró levegős fritőzben is elkészíthetőek (mint a múltkor a Lidl Next Level Meat-es Vegán Burgerpogácsa, bár kérdés, hogy a panír vajon hogy viselkedik).


Az útmutató szerint 12 perc alatt készül el, ám tapasztalataim szerint hamarabb megvan, a másodiknál különösen oda kellett figyelni, valószínűleg a forróbb olaj miatt.  Mivel nálunk nem lepte el az olaj a serpenyőt, így megfordítottam, iparkodni kellett, nehogy odakapjon, így is határeset lett, legalábbis az én ízlésem szerint.

 

Kissé nehéz volt megítélni, nem túl forró-e az olaj, nem marad-e nyers a közepe míg a panír elég, vajon mikor pont jó, de sikerült eltalálni a közel megfelelő pillanatot. Sütés közben, és a tálaláskor is igen kellemes illatot árasztott, igazán fájt a szívem érte, hogy nem kóstolhatom meg.


A textúrája bár amolyan inasnak tűnik, nem volt igazán mócsingos-rágós, hanem az a kellemes omlós, ami nem pépes, lehet ugyan érezni, de nem kell vele küzdeni minden egyes harapáskor.


Azt hiszem, a nuggets értékelésének az utolsó bekezdését ide is idézhetem:

"Azoknak tudom ajánlani, akiket ez [a húshoz való hasonlatosság] nem zavar, illetve akiknek hiányzik ez az íz, textúra, esetleg frissen váltottak a plantbased étrendre/vegán életszemléletre és úgy érzik, szeretnének hús jellegű ételhez jutni, ám anélkül, hogy bárkinek a halála fűződne hozzá."


Ami egyedüli negatívum (esetlegesen az ára mellett), hogy nem jó látni a műanyag csomagolást, jobb érzés lenne, ha valamilyen lebomló vagy újrahasznosítható megoldást sikerülne találni rá.

Ezt leszámítva mindenkinek bátran ajánljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése