2019. december 30., hétfő

Megkóstoltuk: Lidl Next Level Meat Vegán Burgerpogácsa


Nagy érdeklődéssel fogadták a hírt vegán körökben, hogy a Lidl két "húspótló" terméket is elérhetővé tett Magyarországon, a Next Level Meat termékcsalád hamburgerpogácsáját és darált készítményét

forrás: Next Level Meat Lidl, 2019.12.30
forrás: Next Level Meat Lidl, 2019.12.30

Mi a kettő közül a burgerpogácsát vettük meg, amely a stock fotón az alábbi módon fest:

forrás: Vegán burgerpogácsa, Lidl, 2019.12.30

Élőben kissé másmilyen, nem ennyire élénk, inkább olyan tüdőszínű, vagy fáradt-piszkos púderrózsaszín, kevésbé kelti azt a hús jellegű hatást, mint a termékfotókon fentebb. Ahogy a címkéből láthatjátok, leértékelve került a kosárba, a karácsonyi zárva tartás előtt még benéztünk egy-két boltba, így bukkantunk rá erre is.

Jó ideje szemmel tartottam, ám a 227 g termékért sajnáltam kiadni 1200 Forintot, így nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy kipróbáljuk - ám 424 forintért adta magát, hogy jöjjön (alapvetően 850 Ft körüli árra volt akciózva, ezért kevesebb a leértékelt ár az 1200 Ft felénél).


Alapvetően zöldborsó-, búza-, és szójafehérje alapú, azaz nem gluténmentes. A csomagoláson korrekt instrukciókat találunk arról, hogy hogyan érdemes elkészíteni, illetve információkat a tárolásra vonatkozóan.

"Zöldborsó-, búza- és szójafehérje alapú vegán készítmény húspogácsa helyettesítésére, grillezéshez és sütéshez.

Összetevők: ivóvíz, savanyított csiperkegomba (csiperkegomba, ivóvíz, étkezési só, étkezési sav: citromsav; antioxidáns: aszkorbinsav), finomított kókuszzsír, 9% zöldborsófehérje, 7,4% búzafehérje, repceolaj, 3,8% szójafehérje, szójaliszt, fűszerek, emulgeálószer: metil-cellulóz; étkezési só, aromák, zöldborsó-keményítő,
élesztőkivonat, bambuszrost, színező hatású céklalésűrítmény, tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-acetátok; füstaroma.

Elkészítési javaslat: vegyük ki a terméket a csomagolásból. Serpenyőben: hevítsünk fel egy kevés olajat/zsírt a serpenyőben, tegyük bele a terméket és közepes hőfokon, többszöri forgatás mellett kb. 8-10 perc alatt süssük készre. Grillen: helyezzük a pogácsákat a hőforrástól kb. 10 cm-es távolságban a grillrácsra és többszöri forgatás mellett kb. 8-10 percig grillezzük. Jó étvágyat!"

Air fryerben, azaz forró levegős fritőzben sütöttük ki, két alkalommal forgattuk meg, kb. 12 percen keresztül. Ami fura volt, hogy az első forgatás után az alján egy világos rózsaszín kör alakú folt maradt, ami aztán később eltűnt, lehetséges, hogy ott még nem sült meg, ám alapvetően sötétebb volt maga a pogácsa, mint a kérdéses terület. Sütés közben erőteljes löncshús szagot árasztott, talán még ahhoz a jellegzetes bukéhoz tudnám hasonlítani, amit a piaci sütödék mellett elhaladva érez az ember.



Végeredményben egy ízléses és gusztusos megjelenésű dolgot kaptunk, sütés után elszállt a fentebb vázolt különös szag, és a zöldségekkel tálalva meglehetősen hamburger-illatúvá avanzsálódott, csukott szemmel valószínűleg egyből hamburgernek tippeltem volna.

Ami viszont csalódottsággal töltött el, az az íze. Külön fűszerezés nélkül abszolút semleges, illat ide vagy oda, ami meglepő volt. Nem hús ízt vártam, csak egyáltalán valamilyen ízt, bármilyet.

A textúráját leginkább ruganyosnak, kissé talán levegősnek mondanám, talán az extrudált, kinyomkodott főtt szójaára emlékeztet. Kellemesen puha, de nem szétesős, nem száraz, de nem is ragacsos.

Mivel vastagok a pogácsák, el tudom képzelni vízszintesen félbevágva felhasználni őket, így négy alkalommal lehet fogyasztani őket a kettő helyett.


Fűszerezés után abszolút korrekt fogás kerekedett belőle, de magában nem kiemelkedő élmény.


Összegzésként, őszintén sajnálom, hogy nem adott nagyobb élményt, mert számtalan jó vegán "hússzerű" terméket ettem már, és tisztában vagyok vele, hogy léteznek igazán ízletes és gusztusos "helyettesítők", és jó lett volna olyasvalamit széles körben elérhetőnek tudni, ami ezek táborát gyarapítja. Nem mondom, hogy rossz, mert rossznak egyáltalán nem mondanám, csak nem kiemelkedő, középszerű.

Sokan pozitívan jeleztek vissza az ételfotós vegán Facebook csoportban, szóval egy esélyt mindenképpen érdemesnek találnék adni neki, hiszen az ízlés abszolút szubjektív dolog, nektek lehet hogy éppen pont így jön be.

1200 forintért valószínűleg nem ezt választanám, szerencsére számos olyan növényi alapú termék található még a Lidl polcain is, ami ízletesebb és laktatóbb (és nem a húshűtőből kell kihalászni), pl. a Deliziosa Vegán Pizza, vagy a Freshona paradicsomos-kukoricás babja, amiből pillanatok alatt remek chili sin carne készíthető.

Mindenesetre örülök, hogy létezik és bízok benne, hogy egyre több vegán-barát terméket láthatunk a jövőben a boltok polcain.


További olvasnivaló:

2 megjegyzés:

  1. Miért akar a vegán húst enni???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sok vegán nem azért mellőzi az állati eredetű termékeket, mert nem szeretik az ízüket, hanem mert nem szeretnének hozzájárulni az állatok kihasználásához. Igen kevesen vannak növényi alapú étrenden gyermekkoruk óta, így hiányozhatnak a régi ízek, és bár vannak, akik iszonyodnak a húsra vagy bármilyen állati eredetű származékra hasonlító élelmiszer gondolatától is, mások szívesen fogyasztják.

      (Plusz nem kizárólag a vegán emberek jelentik a célcsoportot, vannak akik allergia, érzékenység, egyéb egészségügyi okok miatt miatt nem ehetnek vagy kénytelenek csökkenteni a húsfogyasztásukat, esetleg környezetvédelmi megfontolásból kerülik/csökkentik a húst, ezeknek az embereknek kifejezetten kényelmes megoldás lehet, mert így nem kell kizárniuk az életükből a megszokott ízvilágot, textúrákat.)

      Törlés