2020. május 13., szerda

Sütőben sült fűszeres burgonya laskagombával, tofuval, tzatzikivel (gluténmentes, vegán)


Eredetileg nem szántam külön posztot ennek az ételnek (ezért is nincsenek részletes fotók, csak ez az egy - a random, a recept nélküli fotóknak külön mappájuk van Facebookon), viszont úgy döntöttem, megérdemel pár sort, hasznos lehet itt is, így mégis olvashattok róla itt a blogon.

A tányéron több dolgot is láthatunk:

  • Sütőben sült burgonyát, ami úgy készült, hogy hámozás után a képen látható vastag hasábokba vágtuk a krumplit, fűszeres, sós olajba forgattuk. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a héj eltávolítása után felvágtuk, megmostuk, majd külön edényben némi olajba kevertünk sót és fűszerkeveréket - ez lehet bármi, amit szívesen fogyaszt az ember, ez határozza meg a végső ízvilágot -, majd alaposan összekevertük a burgonyát az olajjal, figyelve, hogy minden darabra jusson. Hogy ne tocsogjon, várni kell, mag a felesleg kicsit lecsorog, aztán mehet a sütőbe, sütőpapíron elegyengetve.
  • Fűszeres laskagomba - miután megtisztítottam, ugyanabba a fűszeres olajos elegybe forgattam, vártam, hogy a felesleg eltűnjön, gyakorlatilag ugyanúgy, mint a burgonya esetén. Szintén a sütőpapírra került, a burgonya mellé/ a burgonyára.
  • Tzatziki jellegű mártás - ami apróra vágott kígyóuborkából, apróra vágott/pépesített fokhagymából, natúr joghurt helyett Dr. Oetker Creme Vegából és minimális növényi tejből, pici sóból állt. Tudom, hogy ez nagyon eredeti tzatziki recept, ezért is használtam a "jellegű" kifejezést, mert végső ízvilágra hasonló, de nem nevezhető konkrétan annak az összetevők nem túl klasszikus mivolta miatt. Érdemes kicsit állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
  • Serpenyőben sült tofu, szokásos módon némi olajon mindkét oldalát megsütve, sózva-fűszerezve.
  • Sima zacskós bolti salátakeverék, ellensúlyozandó az összkép nehézségét, olajosságát.

A sütőben sült dolgok elkészítési ideje függ attól, hogy milyen vastagra hagyjuk a burgonyát (vagy a további zöldségeket, amiket szintén mellé tehetünk), időnként érdemes ránézni, hogy szépen megpirult állapotban kerülhessen az asztalra. Nem szükséges átforgatni, a sütőpapír miatt nem fog leégni, az olajozás miatt pedig nem szárad ki.

Igazán elégedettek voltunk vele, összepasszoltak a különböző ízek, textúrák. Kifejezetten szeretjük azokat az ételeket, amivel nem kell sokat bíbelődni, mosás/pucolás/kockázás után simán bedobhatóak a sütőbe minden további nélkül, és úgymond "magától" elkészülnek, ez most szintén hasonló volt, bár azért ez összességében több előkészítést igényelt, de a burgonya-gomba kombináció megfelel ennek a leírásnak, igazából a mártogatós is percek alatt elkészíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése