2020. május 4., hétfő

Szafi Palacsinta kölestúróval (gluténmentes, vegán)

Nagyon ritkán készítünk palacsintát a korábbi kellemetlen tapasztalatok miatt (nem megfelelő tűzhely változó intenzitással működő lángrózsákkal, rossz minőségű tepsik, furcsa állagú masszát eredményező gluténmentes receptek, stb.), ezért különleges alkalom volt a mai, hogy nekiveselkedtünk.

A cél egy "túró" töltelékes gluténmentes palacsinta volt, és mint ahogy a fotón is látszik, kifejezetten szép (és ízletes) lett a végeredmény.


 
A fent látható Szafi Reform lisztkeverékből kevertem ki a palacsintát, annyi módosítást eszközöltem, hogy mivel a recept tojást ír és én nem fogyasztok tojást, így kb. 2 kanál csicseriborsó lisztet és egy kanálnyi bambuszrost lisztet tettem az ajánlott mennyiséghez (annyiból dolgoztam, amit az ajánlás  írt a tasak hátulján). A 170 gr vizet igen kevésnek találtam, ugyanis ezeket összekeverve egy szinte vágható masszát kaptam, így tovább hígítottam, amíg el nem értem egy hagyományos palacsintatészta sűrűségűre hasonlító állagot.

Annyiban különbözött a tojásos-búzalisztes verziótól, hogy kevésbé volt sima, lágy, kissé olyan hatást keltett, mint a tejbedara, így tartottam tőle, hogy esetleg szakadozni fog, vagy fura állaga lesz a végeredménynek, esetleg letapad. Szerencsére ilyesmi nem történt. 



Bár az említett 5 db helyett 3 palacsinta készült a kikevert mennyiségből, nem panaszkodhatok, teljesen korrekt állagúak és ízvilágúak lettek, nem estek szét, nem égtek meg és egyáltalán nem maradt nyers a közepük.

Vastagabbak lettek, mint a hagyományos palacsinták, viszont ez kb. 2.5-3 mm vastagságot jelent, meg sem közelíti az amerikai palacsinta jellegét, tehát könnyedén tekerhető, nem csak palacsintatortához, rakott palacsintához használható.

Mivel alapvetően enyhén édesítettek, ezért természetesen inkább édes töltelékkel fogyasztandóak.


A kölestúróval nem  volt sok teendő, alaposan átmostam a kölest, hogy ne legyen keserű, majd félig rizstejjel, félig vízzel főztem, amikor már majdnem készen volt, hozzáöntöttem egy tasak vaníliás pudingport (előtte hideg vízben elkeverve persze), és addig főztem, amíg össze nem állt. Utóbb mazsolát tettem hozzá.

A pudingpor persze abszolút kihagyható, normál esetben reszelt citromhéj és vanília (por, aroma, vaníliás cukor, ami van otthon) kerülne hozzá, de nem akartam csak egy citromért boltba szaladni, így  egy krémes-vaníliás irányba vittem el a dolgot. (Dóra túrórudi receptjét ajánlom egyébként kölestúró témában.)

Porcukorral összekevert Dr. Oetkert Creme Vegával és eperdarabokkal díszítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése