2020. október 25., vasárnap

Gluténmentes vegán amerikai fánkok (Szafi Free lángos lisztkeverékből) 2.

 

Volt már a blogon sima egyszerű amerikai fánk recept még anno nem gluténmentes verzióban (nem túl részletes leírással), és Szafis lisztből készült amerikai fánk is, ami jobban hasonlít az ebben a posztban látható végeredményre, annyi különbséggel, hogy az valóban fánk lisztkeverékkel készült, míg ez a alapvetően lángoshoz való lisztkeverékkel.

 
 
Azért csak alapvetően, mivel sikerült elszúrnom az arányokat azzal, hogy több vizet tettem bele a kelleténél, de pechemre nem volt több speciális lisztkeverékem, így gondoltam valami egyéb dologgal kell kipótolnom, amit otthon találok, mert felettébb ragacsos és kezelhetetlen volt a massza, amit kaptam.
 
Végül az útifűmaghéj és a mandulaliszt került felhasználásra, ha lett volna itthon kókuszrostliszt, valószínűleg azt használtam volna, mivel az útifűmaghéj és a kókuszrostliszt is jelentős mennyiségű nedvességet tud felvenni, így korrigálhattam volna vele a túlvizezést.
 

Egészen addig adagoltam hozzá, amíg már majdnem jó volt az állaga a tésztának, akkor kicsit félretettem, hogy felszívja a maradék felesleges nedvességet is. Kb. 10 perc pihentetés után rudacskákat formáztam belőle, karikákat készítettem, és már mentek is a forró olajba 
Úgy vettem észre, így gyorsabban elkészülök vele, mint a fánk-szaggatós módszerrel - igaz, nem lesznek annyira szabályosak, de nem akkora számottevő a tészta vastagságának az egyenlőtlensége, hogy érezhető lenne például abban, hogy néhol jobban átsül, néhol nyers marad, szóval ezzel így ki tudok egyezni.

A végeredmény természetesen eltért némileg attól, ha csupán a lisztkeveréket használtam volna, jóval rostdúsabb lett, tömöttebb, olyan teljes kiőrlésű feelingje lett a fánkocskáknak. Finomak voltak, nem szívták be az olajat, teljesen korrekt, meg merem kockáztatni, hogy a későbbiekben akkor is fogok hozzá tenni némi útifűmaghéjat, ha nem baltázom el a receptet, mert számomra szimpatikusabb az állaga így (bár a sima, eredeti Szaffis verzió is teljesen rendben van).

A lisztek rendelhetőek webshopból, én az EuroFamily üzletben vásároltam meg.

 
A Szafi Free Lángos lisztkeverék
összetevői és tápértéke:

 
Összehasonlításképp a Szafi Free Fánk lisztkeverék 
összetevői és tápértéke:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése