2016. július 3., vasárnap

Egyszerű vegán amerikai fánk


Instagrammon sokan kedvelték ezt a képet, úgyhogy erről a kis fánkról fogok most írni. Hihetetlen egyszerű, ráadásul olcsó, bár nem mondható valami egészséges vagy fogyókúrás dolognak.

Hozzávalók:
  • liszt
  • élesztő
  • cukor
  • porcukor
  • fahéj/kakaópor/kókuszreszelék/vaníliáscukor stb.

Kelt tésztát csinálunk, aminek kb. fél óra kell, hogy megdagadjon. Én fél kiló lisztből készítettem, fél kocka élesztővel dolgoztam - kb. egy deci meleg vízben elkeverünk egy kanál cukrot, picit várunk, míg feloldódik, aztán mehet bele az összemorzsolt élesztő. Körülményektől függően fél-egy perc alatt felfut, akkor mehet a lisztbe. 
Én nem tettem bele mást, fél kiló liszthez kb. 5 dkg zsiradékot ajánlanak, de ahhoz, hogy másnap is puha maradjon, érdemes valamennyit hozzáadni. A legtöbb recept nem írja, viszont egy pár (3-4 evő)kanálnyi cukrot hozzá adni, de nem kell túl édesnek lennie, hiszen azt a porcukor fogja biztosítani.

Ha megdagadt a tészta, liszttel meghintett deszkán kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, aztán egy bögre segítségével kiszaggatjuk (a közepét én egy sima műanyag üveg szájával oldottam meg), és a forró olajba szórjuk. Nagyon gyorsan kell dolgozni, így érdemes előre kikészíteni a porcukros tálkákat.

Néhány perc alatt elkészül, utána szalvétára kiszedjük, és ha picit lecsöpögött, megforgatjuk a porcukorban.

A titka, hogy forró olajban kell kisütni (nem a legmagasabb fokozaton, a mi 9 fokozatú elektromos főzőlapunkon kb. 7-es fokozaton), különben beszívja az olajat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése