2017. december 28., csütörtök

Gluténmentes vegán amerikai fánkok (Szafi Free lisztkeverékből)


Mióta gluténmentes étrendet követek, kifejezetten lecsökkent a péktermék-fogyasztásom, lényegében ilyen jellegű bolti termékeket csak elvétve vásárolok (meg ha olyasvalamit látok, amiről úgy gondolom, helye lenne a blogon). A Szafi-keverékek egy időben minden, de tényleg minden vegán és gluténmentes csoportot elözönlöttek, én pedig idegenkedve szemléltem a jelenséget, mindenesetre elismerésre méltó volt a marketing: mindjárt barátságosabb, ha maguk a kis emberek nyilatkoznak pozitívan, mint ha csak a rengeteg hagyományos reklámot kapnánk a képünkbe.


Kicsit olyan norbiápdét-feelingem volt az egésszel kapcsolatban, mielőtt jobban utána jártam volna, ez az asszociáció pedig igencsak negatív hatással volt szegény szafis cuccokra a szememben. Szerencsére a kolléganőm ajánlására rendeltem én is különféle keverékeket (azt hiszem, a ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék, illetve egy olyan, amiből kelt tészta-szerű dolgot lehetett készíteni, sajnos nem emlékszem, pontosan mi volt a neve). Nem sok jót jósoltam neki, mert nem igazán voltak jó tapasztalataim a gm péktermék-készítéssel: a hagyományos arányok nem működnek, a "jól bevált, kipróbált gm" receptek meg kiderülnek idővel, hogy a "kipróbált" jelző nem feltétlenül igaz.

Ezek a lisztkeverékek meglepően jól szuperáltak, mind ízre, mind állagra teljesen vállalhatóak, sőt! Pozitív csalódás, minden értelemben. (Nem promó-cikk, tényleg megtetszettek :) )


Most azt szeretném megmutatni, mit lehet kihozni ebből a gluténmentes & vegán fánk lisztkeverékből.

A hátoldali leírás szerint:

Összetevők: Gluténmentes lisztek (kölesliszt, cirokliszt), tápióka keményítő, növényi rostok (útifűmaghéjliszt, bambuszrost), térfogatnövelőszer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav)

Fánk recept (7 db fánkhoz) Hozzávalók:

    160 g meleg víz (nem forró, de a langyosnál melegebb)
    5 g alamaecet, vagy frissen facsart citromlé
    12 g eritrit (kristálycukorral helyettesíthető)
    csipetnyi só (kb. 0,5 g)
    5 g citromhéj
    késhegynyi vanília őrlemény vagy 1 kupaknyi vanília aroma
    150 g Szafi Free amerikai fánk lisztkeverék

Elkészítés:
Forrósítsuk fel a kókuszolajat. Mérjük ki a vizet, majd a fenti sorrendben adjuk hozzá a többi hozzávalót, mielőtt a lisztet hozzáadnánk keverjük jól el, majd a liszt hozzáadásával gyúrjuk össze jó alaposan. Pihentessük 5 percig. A tészta pihentetése után pici liszten kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát. (Ne legyen vastagabb, mert sütés közben az olajban szépen meg fog nőni.) Szaggassuk ki 8 cm-es fánkkiszúró formával.
Vagy egy nagy pohár szájával (8 cm-es), majd a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával (3 cm, pl. egy ásványvizes kupakkal, vagy 3 cm-es mini pogácsaszaggatóval). Forró kókuszolajban (2 részletben) süssük arany barnára, nagyon hamar megsül. Oldalanként kb. 2-2,5 percig süssük, majd tegyük papírtörlőre. Kevés olajat szív magába!


Én az almaecetet sima ecetre cseréltem, kristálycukrot használtam, citromhéjat és vaníliaőrleményt nem tettem bele, mert egészen egyszerűen nem volt otthon. Nyilván ez elvesz valamennyit az "előírt" ízélményből, viszont szerencsére így is finom volt.

 

Ahogy a tájékoztató is írja, meglepően kevés olajat szív magába.

Az eredmény egy kellemes, ruganyos állagú tészta lett, amit (fahéjas, kakaóporos) porcukorba forgattunk. 

Kihűlés után is puha marad, másnapra keményedik valamennyit, de nem ehetetlenné, mindenesetre frissen sokkal-sokkal komolyabb élményt nyújt, ha tehetitek, fogyasszátok úgy.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése