...kérdezik gyakran tőlem. Ugye a tojás funkciója a panírban a "ragasztó", azaz ez az összetevő fogja össze a masszát, amibe beleforgatjuk az éppen elkészíteni kívánt zöldséget. Mire lehet kicserélni a tojást? Még évekkel ezelőtt akadtam rá erre a technikára, ami azóta is kiválóan működik, mindössze három dolog kell hozzá:
- csicseriborsóliszt
- liszt (vagy kukoricaliszt, gyakorlatilag bármilyen jó)
- vegeta-szerű fűszerek és/vagy só
No meg víz természetesen. A csicseriborsóliszthez vagy bioboltban, vagy nagyobb bevásárlóközpont bio/vegán/speciális táplálkozású részlegén lehet beszerezni, negyed kiló 300 forint körül leledzik, ami nem vészes ahhoz képest, hogy kb. 3-4 kanálnyit használunk egy panírozáshoz.
A titok ebben van, nem csak szép sárgás színt eredményez, de vízzel összekeverve tapadóssá válik, masszaszerűvé. Egyharmad-kétharmad vagy fele-fele arányban érdemes keverni a másik fajta liszttel (én az előbbit szoktam), így tökéletes állagú lesz, lehet fűszerezni (mondjuk petrezselyemzölddel vagy ízfokozómentes vegetával, kinek mi tetszik), esetleg szezámmaggal dúsítani.
Annyi vizet kell hozzá adni, hogy a nokedli és a palacsintatészta között legyen valahol, sűrű legyen, de ne nyúlós. Fontos, hogy hideg vizet használjunk, mert a melegtől összeugrik, nem lehet szépen elkeverni.
Én nem szotkam előre meglisztezni a beforgatandó darabokat, egyből ebbe a masszába forgatom, aztán jöhet a zsemlemorzsa. Gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a tojás, nem esik szép, nem málik, kellemes az íze (bár ha több csicseriborsóliszt kerül bele egyharmad résznél, akkor kiérződik, amit én nem kedvelek, de ez korrigálható), ropogós és szép színe van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése