2016. június 14., kedd

Kipróbált és bevált vegán piskóta tej és tojás nélkül - avagy a koporsós süti


A másik blogomon már posztoltam korábban képeket róla, viszont a receptet ott csak linkeltem, ráadásul angol nyelven, mivel többen érdeklődtek magyar nyelvű ehető (ez nagyon fontos!) piskóta recept iránt, ami nem tartalmaz se tejet, se tojást, ezért itt is közzéteszem.


Bár ha jól tudom, a "cup", azaz csésze mértékegység 240 ml-t takar (utólag néztem utána), én kb. 20 dkg-nak számoltam a hozzávalókat, illetve változtattam itt-ott:

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 evőkanál ecet
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 7 evőkanál (napraforgó) olaj
  • kb. 2 deci víz
Láthatjátok, hogy néhol többet, néhol kevesebbet használtam az eredeti recepthez képest, mégpedig azért, mert pl. én kevésbé édesen szeretem, illetve készítettem már korábban, valamennyire  emlékeztem a receptre és úgy rémlett, ebből-abból kevesebb, illetve több kell bele. Mindenesetre a receptem teljesen működőképes, úgyhogy csak ügyesen, édesszájúaknak azt ajánlom, 1-2 evőkanállal több cukort tegyenek hozzá. :)

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sót, szódabikarbónát, vanilincukrot, kakaóport, vagyis a száraz részeket keverjük össze először, majd jöhet hozzá az olaj, a víz és az ecet. Nem kell megijedni az ecet nem fog érződni rajta, sütés közben elillan, a konyhának sem lesz kellemetlen szaga, mindössze azért kell, hogy a szódabikarbónával/sütőporral együtt lazítsa a tésztát (elvileg nélküle is működik, bár én eddig csak így készítettem el). Az olaj pedig a kiszáradást előzi meg (ha véletlenül maradna másnapra, bár nálunk már egy órával később sem volt már :) ), nem lesz olaj-íze a sütinek végül.

Érdemes robotgépet használni, hogy szépen egyenletesen keveredjen el. Ha ez megvan, mehet bele az esetleges csokoládédarabka, pirított mogyoró, mazsola, vagy amivel gazdagítani szeretnénk - jelen esetben egy kevés étcsokoládét morzsoltam bele, ellensúlyozandó a cukormáz édességét.

A sütőformát érdemes valamilyen zsiradékkal kikenni, illetve kilisztezni, hogy ne ragadjon bele - modernebbek használhatnak sütőpapírt is, én nem szeretem, no meg ilyen "mintás" sütőformánál nem hiszem, hogy szépen meg lehetett volna oldani...

Mi 180°-on sütöttük, kb. fél óráig, de 20 perc után - a tészta vastagságától függően érdemes rá-ránézni, kés/tűpróbával tesztelni.

A mázat megszínezett sima porcukor-víz kombóval készítettem.


ingredients:
1-½ cups unbleached flour
¾ cup sugar or other sweetener
½ tsp. salt
1 tsp. baking soda
3 tablespoons cocoa powder
1 tsp. vanilla
1/3 cup vegetable oil
1 tablespoon vinegar
1 cup cold water

You can find the original recipe here.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése