2016. szeptember 27., kedd

Szabad-e lefagyasztani a tofut?

* recept a tofu-rántottához itt *

Újra és újra előkerül a kérdés különböző vegán csoportokban, hogy vajon lehetséges-e a (főleg a nem ritka esetben szavatosságának lejáratához közeledő, tömegesen felvásárolt) tofut lefagyasztani, így nyerve egy kis időt, hogy még egy pár hétig felhasználható maradjon.

Én egy viszonylag olcsóbb árkategóriájú Toffini márkájú, leértékelt darabot vettem a Spárban, de nem volt érkezésem felhasználni, így gondoltam teszek egy próbát, úgy, ahogy volt, dobozostul a fagyasztóba került. Ez egy papírdobozba volt becsomagolva, azon belül egy nejlon fóliába, természetesen némi lében ázva, én úgy, ahogy volt, betettem a fagyasztóba. Néhány héttel később aztán szekrény-takarítás közben a kezem ügyébe került egy kis dobozka fekete só, és eszembe jutott, hogy van ám nekem ilyen dugi-tofum, akkor lehetne csinálni „tofu-rántottát”. 

Az említett kis tömböt zacskóstul meleg vízbe tettem, hogy hamarabb kiolvadjon, aztán kibontottam. 


 

Hogy mit tapasztaltam?

Nem voltam elragadtatva, az eredeti rugalmasságát elveszítette, kissé olyan érzés volt hozzáérni, mintha egy évek óta a napon felejtett és ettől elöregedett autógumit taperolnék :D Szóval a textúrája teljesen megváltozott, olyan lyukacsossá vált, feltételezem, hogy ennek az lehet az oka, hogy a benne levő víz „tette tönkre” szegényt, ez be is bizonyosodott később. Ízvilágában nem változtatott rajta, mindössze morzsolódóvá vált, ami nekem pont jó volt, hiszen a „rántottához” teljesen megfelelt ez az állag, viszont egyéb felhasználási módokhoz nem biztos, hogy ideális, érdemes ezzel számolni.


Mit lehet tenni mégis?

Mivel a víz volt a ludas, a következő alkalommal kinyomkodtam és felitattam róla a vizet, így fagyasztottam le, máris kellemesebb volt a végeredmény. Ráadásul kiolvasztás után gyorsabban, könnyebben magába szívja a pácot, ha valaki szereti így ízesíteni, mielőtt elkészíti.

Egyszóval igen, lehet / szabad fagyasztani a tofut, csak érdemes előtte vízmentesíteni, amennyire csak lehetséges.

1 megjegyzés:

  1. én a tofut nem vízmentesítettem, hanem csak úgy a csomagolásával beleraktam, és semmi baja nem lett ^^

    VálaszTörlés