2016. október 17., hétfő

Gluténmentes vegán karfiol-fasírozott recept


Mivel az utóbbi hetekben (most már hónapokban) gluténmentes étrendre kényszerültem, ezért a blogon is meg fog érződni majd, bár a korábban lefotózott és kipróbált nem-gluténmentes cuccokat még feltöltöm majd, de idővel majd kikopik a dolog, szóval aki hozzám hasonlóan gluténmentesen étkezik, az örülhet :) Ehhez készítettem két új címkét: gluténmentes receptek és gluténmentes késztermékek.


Most egy karfiol alapú fasírozottat mutatnék meg nektek, amit nem én találtam ki, ugyanis időnként kapható a Lidlben egy gyorsfagyasztott növényi korong, ami szinte teljesen ugyanilyen, csak összességében drágább, ráadásul méretben nekem túl nagy - nagy lángon mire a külseje már lassan odaég, a belseje még tiszta nyers és jéghideg, kis lángon viszont sokszor szétesik az egész (persze lehetséges, hogy én nem csináltam jól, bár rengeteget megvettünk annak idején, és több, mint a fele elúszkált :( ) 

Szóval a következő hozzávalókat használtam a "fasírozott" készítése során:
  • karfiol
  • zöldborsó
  • sárgarépa
  • kukorica
  • 2 db vöröshagyma - egy picike és egy nagyobb
  • csicseriborsó liszt és rizsliszt
  • rizs
  • fűszerek (petrezselyemzöld, só, vegeta-jellegű fűszerkeverék)
Grammra pontosan nem tudom megmondani, hiszen én is "csak úgy érzésre" sütök/főzök megszokásból adom hozzá az összetevőket. 

A karfiolt, a zöldborsót,  a kukoricát és az apró kockákra vágott sárgarépát egy kicsi fej vöröshagymával puhára főzzük némi fűszer és só kíséretében - minél jobban szétesik, annál jobb, de természetesen nem kell teljesen pépesre, viszont ne maradjon kemény, mivel miután megfőtt, leöntjük róla a főzővizet, össze kell majd elegyíteni a többi hozzávalóval. Én a karfiolt kb. 4:1 arányban főztem össze a többi zöldséggel.

Felkockázom a nagyobb vöröshagymát és a zöldségekhez öntöm. Ehhez ugyanannyi főtt rizst keverek. Azért, hogy ez összetapadjon, csicseriborsó-lisztet keverek hozzá (néhány evőkanállal, mennyiségtől függően), én tettem bele némi rizslisztet is, a lényeg, hogy a végén gyúrható állagú legyen, ne túl vizes-ragacsos, de azért nem is olyan száraz, hogy szétessen :) Közben érdemes kóstolgatni, nem sótlan-e, további fűszereket hozzáadni.

A végén kis pogácsákat formázok belőle, olajban kisütöm.


Pár dolog:
  • A vöröshagyma teljesen elhagyható belőle, bár kicsit más ízvilágú lesz
  • Elég a csicseriborsó liszt is, nem muszáj másik, viszont aki nem szereti az ízét, egyszerűbb ha keverjük
  • Bátran keverhető hozzá további zöldség is ízlés szerint vagy elhagyható, amit nem szeretünk, vagy éppen egyszerűsítés szempontjából gyorsfagyasztott zöldségekből is teljesen jól elkészíthető.
Végül belül szaftos, kívül ropogós kis növényi pogácsákat kapunk, ami másnapra is puha marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése