2022. május 6., péntek

Gombás-zöldséges rizses egytálétel (vegán, gluténmentes) recept

 

Mostanában gyakran készítem el ezt a gombás-zöldséges rizst, régebben évekig nem ettem gombát (valamiért nem bírta a gyomrom), aztán szépen lassan visszamerészkedtem és azóta gyakran kerül a kosárba, asztalra, gyakrabban mint azelőtt. Nem valami különleges étel, de annyira megkedveltem, hogy megmutatom nektek is, hátha kedvet kaptok hozzá. 

Hozzávalók:

  • 6-8 db csiperke gomba (de másik fajtával is biztosan finom) 
  • kb. 15 dkg mexikói zöldségkeverék
  • só, fokhagyma-granulátum, szójaszósz
  • kb 1.5-2 ek. Olaj 
  • rizs attól függően, mennyi a zöldség-gomba keverék 

A rizst külön megfőzöm (akár a zöldséges rész elkészítése ideje alatt, de korábbról megmaradt maradék rizs is teljesen megfelelő), a gombát megpucolom és szeletekre vágom. 

Magasabb falú serpenyőbe öntöm az olajat. Ha elég magas, akkor ebben keverendő a végén a rizzsel, ha nem, akkor akár lábasban is elkészíthető, felesleges plusz egy edényt elhasználni. Az olajba először csak a gomba kerül, megsózom, közepes fokozaton sütöm, hogy ne égjen oda, közben kevergetem. Amikor összeesik, szépen barnul, akkor teszem hozzá a zöldségkeveréket, amit szintén kevergetek, így nem ég oda, nem igényel plusz folyadékot. A vége felé hozzáadok kb. 3-4 kávéskanál szójaszószt és némi fokhagyma-granulátumot, utána még kevergetem pár percig. 

Ha teljesen megpuhultak a zöldségek, mehet hozzá a rizs, inkább több kisebb adagban, folyamatosan összekevergetve, mert van egy pont, ahonnan már nem keveredik szépen ha túl sok a rizs, akkor jó, ha a gombás-zöldséges keverék teljesen el tud vegyülni, és a szósz amit enged, szépen bevonja a rizst. 


Lehet bele tenni bármi mást is, én édesburgonyával próbáltam (a gomba után raktam bele, nagyon picire szelve hogy ne kelljen sokáig várni), máskor brokkolit. 

Én sima savanyú káposztával fogyasztottam, céklát is el tudok képzelni mellé. 

Akár "maradékmentőnek" is jó lehet, ha a rizs csak a hűtőben szomorkodik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése