2022. június 2., csütörtök

Gombás-zöldséges ragu petrezselymes burgonyával (vegán, gluténmentes) recept

 

Az előző bejegyzésemben egy gombás-zöldséges rizses egytálétel receptjét osztottam meg veletek, nos ezt a mostanit egy változatának is tekinthetjük, hiszen igen hasonló: bár a rizst lecseréltem burgonyára, zöldségekből nem ugyanazokat választottam, az elgondolás nem sokban különbözik.

 

Hozzávalók:
  • 6-8 db csiperke gomba (én most barnát használtam, de másik fajtával is biztosan finom) 
  • 1 db közepes paradicsom
  • kb. 1/4 kaliforniai paprika
  • kb. 1/4 közepes cukkini
  • só, fokhagyma-granulátum
  • kb 2-3 ek. Olaj 
  • burgonya tetszés szerint, ehhez szárított vagy friss petrezselyem
A krumplival kezdem, kockákra szelem, pici sóval külön megfőzöm, amikor megpuhul, leöntöm róla a vizet. Egy nagyobb serpenyőben vagy akár lábasban mérettől függően 1-2 evőkanál olajat hevítek, majd ráöntöm a krumplit, és rászórom az apróra vágott vagy szárított petrezselymet (én utóbbit használtam). Folyamatosan kevergetem fakanállal, nehogy leégjen. A mi villanytűzhelyünkön ezt kb. 6-os fokozaton kényelmes (9-es a maximum, tehát közepes "lángnak" mondható).

Amíg fú a krumpli, azalatt az idő alatt elkészül (vagy legalábbis nagyjából) a többi: ez előzőhöz hasonlóan a gombát alaposan megmostam még felszeletelés előtt, ezúttal nem húztam le a "bőrét", viszont felszeletelés után már nem szerencsés megmosni, mert beszívhatja a vizet, és akkor más lesz az állaga. Mérettől függően negyedekre, szeletkékre vágtam, kb. 1 evőkanál olajat hevítettem egy edényben, beletettem a gombát, megsóztam. 
Amíg  pirult, addig előkészítettem a többi zöldséget: a negyed paprikát kis csíkocskákra szeltem, a paradicsomot szeletkékre, a negyed cukkinit pedig kisebb kockákra. Természetesen mehetne hozzá bármi egyéb, brokkoli, karfiol, édesburgonya, stb., csak arra kell figyelni, hogy olyan sorrendben adjuk hozzá, hogy nagyjából ugyanannyi idő alatt készüljön el minden, ne járjunk úgy, hogy valami még szinte nyers marad, más pedig már szétfőtt. 
Ha megpirult a gomba, mehetnek hozzá a zöldségek, kis só.

Szükség esetén  kis vizet lehet hozzá adni, ha a saját leve nem elegendő. A legvégén még hozzáadom a fokhagyma granulátumot. Ebbe nem szoktam szójaszószt tenni, de illik bele, ha valaki szereti.

A paradicsom nagyrészt eltűnik majd belőle, kicsit lecsós jellege lesz, de a gomba a domináns. Én a gombán és a cukkinin szoktam ellenőrizni, hogy biztosan jó lesz-e már.

 A petrezselymes burgonyával tálalom, a cékla nagyon illik hozzá.

Van ennek még egy tésztás verziója is nálam, azt is megmutatom majd :) Az utóbbi időben nagyon rákattantam ezekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése