2017. április 30., vasárnap

Nyersvegán gluténmentes süti Sopronban | Levendula Kézműves Fagylaltozó


Nem egyszerű fagylalthoz vagy süteményhez jutnia annak, aki tej-, tojás, és egyéb állati eredetű összetevőktől mentes étkezést, és/vagy vegán életmódot folytat, akinek pedig a glutén is problémát okoz, az maximum a boltok speciális igényű embereket célzó polcain, vagy otthon talál valamiféle megoldást.

Éppen emiatt szinte nem is hittem a szememnek, amikor nyers vegán, gluténmentes süteményekről szóló hírre bukkantam Facebookon, ráadásul itt, Sopronban.

A Levendula Kézműves Fagylaltozó most áprilisban nyitott (újra), nagyon kíváncsi voltam, vajon mivel tudnak előhozakodni, efféle dologgal a városban még nem találkoztam, mindenképp első kézből szerettem volna kipróbálni - kóstolni :) - és látni, hogy hogyan sikerül megoldani egy ilyen körülményes dolgot.

Könnyen megközelíthető, a város szívében helyezkedik el, ráadásul olyan szerencsésen, hogy a forgalomtól kis sövény választja el, így a kiülni vágyókat sem zavarja annyira az elhaladó autók zaja (sajnos ez a Várkerületen sokszor probléma). 
Igazán kellemes, ízléses, kívül-belül összhangban van a nevével, kedves hely.


A fagylaltfelhozatal változatos, nem a megszokott ízeket találhatjuk itt, külön jelölésre kerültek a cukormentes, vegán, tejmenes és gluténmentes lehetőségek. Mi a bazsalikomos citromot, a mentás málnát és a zöld teásat kóstoltuk, finomak voltak, az adag mennyisége pedig korrekt. Nem vizes, kellemesen krémes, intenzív, valódi íze és illata van.

A fagylaltok kérhetőek (elvitel esetén) "sétáló" papírpohárkába, de tölcsérbe is, a gluténmentes tölcsér nem tartalmaz tejet és tojást (megnéztük :) )


A sütemények mind nyersek és kizárólag csupa gluténmentes, növényi összetevőből állnak, a választék változó (pl. itt pont másmilyenek is láthatóak), de többféle tortaszeletből választhatunk, igény esetén akár teljes tortát is készítenek.


Az üzletben kaphatóak egyéb levendulás jóságok is, szörpöktől kezdve a szappanokig és egyéb piperedolgokig mindenféle, nem csak szemet gyönyörködtetőek, hanem hasznosak és illatosak is. Megéri bogarászni egy kicsit.


No és akkor lássuk, miket vettünk mi (a fagylaltokon kívül), négy darab süteményt vásároltunk elvitelre, tehát még haza is utaztak velünk, így már nem annyira szépek, mint a cukrászdában, nézzétek el ezt nekem kérlek, viszont az ízélményen mit sem változtat :)

 A felső három tortaszelet közül talán kezdjük a bal oldalival, ő egy mákos-citromos kreáció, őszintén a nevére nem emlékszem (talán az almás máktorta?), viszont a krémje isteni finom, el tudtam volna viselni dupla-tripla mennyiségben is :) Alul talán némileg nem elég édes, viszont mi nyerssüti-szüzek voltunk, értelemszerűen nem vagyunk (voltunk) hozzászokva az ilyesmihez. A krém kompenzál.
Ezzel a trióból csak a harmadik helyezést érte el. 

A második a jobb oldali chilis-csokis sütemény volt, amelynek a tetején a málna ejtőzik. Én ezelőtt nem ettem még chilis csokoládét semmilyen formában, nem tudtam, mire számítsak, igazából hasonló volt, mint egy hagyományos csokoládétorta, némi csípős, de nyilván nem paprikás utóízzel. Kellemes sűrű, "zsíros" krémmel, de nem émelyítően édes, izgalmas élmény volt, pozitív csalódás.

A legjobb pedig az amúgy is kedvenc süteményem, a Sacher tortaszelet lett az "első helyezett", az amúgy is tömény sütemény talán még töményebb volt nyersvegán formájában, viszont nem tudtam volna megmondani róla, hogy ez nem az "eredeti", nagyon szépen összeállt, az ízvilága tökéletes volt, aki szereti a komolyan csokoládés dolgokat, annak bátran tudom ajánlani.



Később vásároltuk ezt az epres sajttortát, egyszerűen kegyetlenül jó. Nem tudom ragozni, ebből bármennyit képesek volnánk megenni, a "sajt" eszméletlen, az eperrel tökéletes harmóniát alkotnak, a "tészta", ami gyanúsan valami mandula vagy kesudió-féle lehet, szintén pozitív irányban mozdít az ügyön, roppant addiktív! Az efféle sütemények motiválják az embereket az otthoni újrakreálós ügyeskedésre, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el :)

Szóval ahogy sejtitek is, abszolút pozitív élményekkel viseltetünk a hely iránt, nagyon örülünk, hogy végre itt is fellelhető egy ilyen vendéglátóipari egység (Levendula fellelhető még az országban több helyen és nem csak nagyobb városokban, érdemes rákeresni, hátha van a közelben egy!), mi biztosan többször is megyünk majd.

(Némelyik sütemény mézzel készül, erre érdemes rákérdezni.)

Hasznos linkek:
- Hivatalos oldal (lokációtól független, központi)
- Levendula kézműves Fagylaltozó (központi), Facebook

- Levendula Kézműves Fagylaltozó Sopron, Facebook
- Étlap/itallap (lapozható), Sopron
- Instagram, Sopron
- Instagram, központi

A bejegyzés nem szponzorált, a képek a tulajdonos engedélyével készültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése