2022. február 20., vasárnap

Megkóstoltuk: Alpro Chocolate, Pistachio Mousse (gluténmentes, vegán)

 

Az egyik Facebook csoportban láttam először ezt a vegán mousse-t, talán a Magyarországon kapható vegán termékek volt az, de hónapok teltek el, mire itt Sopronban is találkoztam vele. Két ízben kapható az egyik csokoládés, a másik pisztáciás.

Az Auchanban vásároltam, de azóta a Tescoban is láttam már. 

Ami igen meglepett, hogy mennyire pici, cserébe kb. 500 Forintba kerül - ha ismeritek az Alpro pudingjait, akkor azoknál kisebbnek képzeljétek el, cserébe körülbelül dupla áron. 

 

Mivel ilyen jellegű termékkel nem találkoztam a piacon, ezért azt mondom, rendben, nyilván a ritka, konkurencia-mentes termékekkel meg lehet tenni, hogy akármennyibe kerüljenek (pl. Ahogy eleinte nem volt vegán mascarpone vagy túró rudi sem kapható, majd csak drágán, aztán alacsonyabb áron is ahogy több márka is a képbe került), de én eléggé sokallom azt az 500 Ft-ot azért a 70 gr-ért.

"A mousse egy lágyan elkészített étel, amely levegőbuborékokat tartalmaz, hogy könnyű és levegős állagot adjon. Az elkészítési technikáktól függően a világostól a puhától a krémesig és sűrűig terjedhet. A mousse lehet édes vagy sós is." -  írja a Wikipedia, tehát egy könnyed, habos ételről van szó - maga a 'mousse' szó francia nyelven habot jelent.

 

Kis papírcsomagolás fedi a műanyag dobozokat, bevallom nekem megtetszettek, megtartottam őket, a szelektív gyűjthetőségükben nem vagyok igazán biztos. 

Kibontva a csokoládésnak intenzív csokoládé illata van, a pisztáciásat viszont csak nagyon halványan érezni, nem vagyok benne biztos, hogy ha nem tudnám, hogy milyen ízű, felismertem volna. 

Könnyed a textúrájuk, már-már habos jellegű, ha egy puding lehetne "habos", ami felettébb furán hangzik, akkor így képzelném el. Az alsó réteg mindkét desszert esetében csokoládé, tömörebb, kocsonyásabb, mint a felső réteg. 

A csokoládés finom volt, a pisztáciást felejtősnek találtam, őszintén sajnálom, mert vegán édességek terén nem gyakori íz, jó volt, hogy nem csak a megszokott hagyományos ízekkel foglalkoztak (pl. csoki, vanília, gyakoribb gyümölcsös ízek, mint az eper, stb.).

Az árával van a problémám leginkább, rengeteg terméket kóstoltam/próbáltam már a blogon, illetve sokról (még) nem is esett szó, különféle árkategóriákban, de ez azok közé esik, amit alapból nehezen vettem meg, mert sokalltam, és végül nem is volt olyan jó, hogy azt tudjam mondani, hogy megérte. 

 

A csokis finom, 4/5 pont, a pisztáciás semmilyen, 2-3/5 pont, az árának a gondolatával nem tudok megbarátkozni. 

Ilyen esetekben jut eszembe, hogy milyen kellemetlen, amikor behoznak valami irreális árú vegán terméket, nyilván nem fogy, kénytelenek kivezetni, mivel "nincs rá kereslet", ami elvezethet ahhoz a gondolathoz, hogy úgy általában nincs kereslet a vegán termékekre, holott pl. csak a magas árú termékek esetében még szűkebb a célközönség, hiszen nem mindenki engedheti meg magának. 

(Opcionális: ha nem muszáj, hogy mousse legyen, javaslom vagy az Alpro pudingokat, vagy otthon készíteni, az Aldiban, tescoban már kapni 4-500 Ft-ért növényi tejet, 100-150 Ft egy csomag pudingpor, így 500-700 Ft között már simán összehozható 500 gr puding, és még az összes alapanyag sem fog elfogyni. Nyilván más, nyilván több munka van vele, de ha nem létfontosságú, hogy pont ilyen legyen, és nem tudtok/akartok ennyit költeni a fent említett termékre, finom krémes desszertet lehet készíteni belőle. Meg aztán léteznek vegán mousse receptek is, azok sem tűnnek igazán lehetetlen feladatnak - pár link, amit hirtelen találtam: Vegán csokoládémousse (aquafaba-val)vegán csoki mousse 3 alapanyaggal; Vegán csoki mousse; Narancsos csokoládé mousse; Vegán csokimousse – percek alatt, és lehetne folytatni bőven, rengeteg találat van.)

 

 Összetevők & Tápérték:
 (kattints a nagyobb méretért!)

1 megjegyzés:

  1. Viszonylag régóta szemezek ezekkel a desszertekkel (én egy speckóbb kínálatú Sparban találkoztam vele Budapesten - máshol eddig nem láttam még, köszi a tippet, hogy máshol hol kapható! :) ), kiváltképp a pisztáciással, mert szeretem az ízt+ahogy írod, ritka ízesítés, főleg vegán termékekben. Viszont pont az ár vs. ici-pici tégely volt az, ami eddig visszatartott a vásárlástól, és hát a véleményedet olvasva úgy tűnik, jobb is ez így... tudom, hogy lehet kapni pisztácia-pasztát, lehet hogy inkább azt kéne megpróbálni kombinálni valahogy az aquafaba mousse-szal. Ami amúgy tényleg egy szuper dolog, kevés összetevős és egyszerű, én rendszeresen szoktam csinálni (pont ma este is készült egy adag, vicces, hogy pont ezután jött szembe az írásod :) ). Én úgy csinálom, hogy 100 gramm kristálycukrot felverek egy konzervbab/csicseri levével, közben felolvasztok gőz fölött 200 gramm csokit (ma a Mülleres Blonde Vegan fehércsoki 2 táblájából készült mousse, ami nem olcsó, de sokszor ennyi lesz belőle - és feleennyibe kerülő véletlen vegán étcsokiból is szuper, csak nekem ma fehérhez volt kedvem :) ), majd a kettőt összeforgatom. Az aquafaba felverése tényleg időigényes kicsit, de én olvasni szoktam közben, úgy elmegy az idő gyorsan :) Azt vettem észre, hogy a csicseri- és fehérbablé gyorsabban verődik keményre, mint pl a vörösbabkonzerv leve, ha valaki először próbálná ki, az előbbiekkel érdemes kezdeni, ne emiatt menjen el a kedv :)

    VálaszTörlés