2015. szeptember 18., péntek

Vegan TAG

Egy újabb személyesebb hangvételű bejegyzés következik, méghozzá a Vegan TAG, amelyben Wikka jelölt meg kitöltésre (ő pedig Zöld Ella vlogbejegyzései között találta).1. Mióta vagy vegán?

2012 tavasza óta, vagyis körülbelül három és fél éve. 

2. Voltál vegetáriánus, mielőtt vegán lettél?

Igen, tizenöt éves koromtól, ott volt egy kb. egy éves növényi eredetű (és liszt-cukor-élesztő-ízfokozó-gomba-mentes) évem. Azért nem mondanám, hogy vegán, mert minden más, amit használtam, pipereholmik, kozmetikai szerek, ruhák nem voltak igazán cruelty-free jelzőel illethetőek. Aztán lévén nehéz volt gimisként ezt fenntartani, "visszacsúsztam" a vegetáriánusságba, szerencsére amikor komolyabb önálló keresetem, lehetőségem volt, újra felütötte a fejét a gondolat és változtattam :)

3. Nehéz volt a vegán életmódra váltani?


Nem, mert étkezés terén tejtermékeket amúgy sem fogyasztottam (tejcukor és fehérje érzékeny vagyok), a tojás meg sosem volt számomra a világ közepe, vegetáriánusként meg volt egy jól bevált életem, amit nem nagyon kellett felrúgnom. A kozmetikai cikkek terén korábban is törekedtem a minél natúrabb verziókra, sok téren még olcsóbbá vált mint előtte (Pl mosódióval mosni "rendes" mosószer helyett). A bőrkabátomat is lecseréltem műbőrre, idővel aztán attól is megváltam, talán egy bakancsom maradt, ami bőr, de már jó ideje nem viselem, erős emlék köt hozzá.
Rengeteget olvastam előtte, úgyhogy az elhatározás meg volt, ahhoz meg nem volt nehéz tartani magam, nehezebb léett volna nem változtatni :)
 
4. Hiányzik valamilyen állati eredetű étel?
 
Őszintén szólva már alig-alig emlékszek az ízükre, és olyan jól elkészíthető hasonló étel állati eredetű-mentesen is, hogy nem.

Az olcsó Lidl-es pálcikás jégkrémet sajnálom, azelőtt szerettem, de a nyáron elég volt megszagolnom és azóta kiábrándultam abból is :D


5. Mi a kedvenc vegán ételed?

Ahogy egy korábbi kérdezz-feleleknél is írtam, alapvetően az édes, nyers gyümölcsöket szeretem, a zöld turmixokat, és mindenem a burgonya, a fűszeres-krumplis ételekért odáig vagyok, még ha csak egy natúr, lilahagymás-fűszeres tepsisverzióról is legyen szó :)


6. Hogy fogadta a családod a hírt, hogy vegán lettél? 

Édesanyám motivált rá, úgyhogy ő nyilván támogatott, ahogy tudott, édesapám amolyan közönyösen, szerintem elfogadja, de nem különösebben érdeklni - a mai napig meg-megkínál némi hússal ha éppen akkor találkozunk, mikor falatozik (de amikor a sütőnél talált, addig-addig nézelődött, amíg neki is jutott valami), az öcsém pedig már-már agresszív módon ugrott minden kajámra, amíg egy háztartásban éltünk :D Nem tudom, hogy ez amiatt lehet-e, hogy egyetlen nőként három férfi mellett én szoktam csak főzni, vagy tényleg jónak találták, mindenesetre inkább pozitívan, mitn negatívan.
Jaj, majd' elfelejtettem a legfontosabbat, a párom, természetesen az elejétől kezdve támogatott, sokszor segít is a sütés-főzésben. (Isteni vegán péksüteményeket csinál, kalácsok, bukták, fánkok, pizzák, ááá :) )


7. Mit gondolsz a húspótló és tehéntej pótló termékekről?

Mostanra undorodok a hús, tej és egyéb termékek szagától, úgyhogy kicsit fura ez, nem tudnék olyasmit enni/inni, aminek teljesen olyan íze, szaga van, mint az állati eredetű megfelelőjének, de vannak olyan ételek, amelyek mégis nehezen elképzelhető, hogy elkészíthetőek hús nélkül - gondolok itt akár egy töltött paprikára vagy hamburgerre.  

Én nem igénylem se a szejtán-rántotthúst, de a szójavirslit, kesusajtot, se egyéb dolgokat, amiket úgy általában látni szoktam itt-ott megosztva, de saját példámon tudom, hogy a szójajoghurt például nagyon finom és széleskörűen felhasználható, úgyhogy úgy érzem, van helye a vegán kínálatban, ráadásul megkönnyíthati azoknak a dolgát, akik nem azért lesznek vegánok, mert néhány videó végignézése után megundorodnak minden állati származéktól, hanem mert egyszerűen egészségügyi vagy egyéb okok miatt döntenek így, de emellett még mindig kívánják a régi ízeket.

(Viszont ez a "pótló" jelző kicsit visszatetsző, mintha a vegánok étkezése ettől szegényebb, kevesebb lenne, hogy "pótolni" kell. Még a "helyettesítő talán szebben hangzik.)

8. Mit gondolsz a pálmaolajról? 
A pálmaolajjal technikailag nincs semmi baj, csak a móddal, ahogy termesztik. Amikor csak tudom, kerülöm, napraforgó-, olíva- és kókuszolajat/zsírt használok, de nem kizárólagosan, időnként előfordul, hogy a kosaramba kerül olyan étel is, ami pálmaolajat tartalmaz.

9. Van e kedvenc veganizmussal foglalkozó könyved?
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája, meg Boutenko többi könyve is elég komoly hatással volt rám, bár ők nyersvegánok, lényegében utána döntöttem én is így. A másik Brian R. Clement és Theresa Foy DiGeronimo: Élő ételek az egészségért c. könyve,  bár nem vagyok benne biztos, hogy ez kifejezetten vegán-e, de nagyon hasznos, ráadásul számos forrást tud felmutatni, amely mentén érdemes tovább kutakodni.

10. Ha lesz gyereked akkor ő vegán lesz?

Természetesen, nem is értem, hogy merülhet fel valakiben a kérdés, hogy nem. Amíg nincs akkora, hogy felelősen tudjon dönteni a saját életről, addig a szülei - azaz majd én és a párom - döntjük el, aztán utána az ő dolga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése