2018. január 27., szombat

Ezért nem fogják vegánok megvenni a Fa "vegán" termékcsaládját


Napok óta a Fa "vegán logós" termékétől hangosak a magyar vegán csoportok, a hír igen vegyes reakciókat váltott ki a vegán életmódot folytató, vegán filozófiát valló emberektől: vajon kinek jutott eszébe az a briliáns ötlet, hogy  egy állatkísérleteket végző cég (bár állati eredetű származékokat nem tartalmazó) termékét a vegánoknak, mint célcsoportnak címezze?

A vegánok, akik elutasítják az állatok kihasználását, nem csak az állati eredetű összetevőket, hanem ezzel együtt az állatkísérleteket, nem fogják megvásárolni az adott nem cruelty-free cég termékét, hiszen hiába nem tartalmaz a vegánnak bélyegzett termékcsalád semmi állati eredetű származékot, ha azzal, hogy pénzt adnak ezért a termékért, a gyártó a befolyt nyereséget további állatkísérletekre fordíthatja. 


Vegán vagy kísérletmentes?

A vegánság és a cruelty-free (állatkísérlet-mentesség) kapcsolatáról a Veganinja oldalon a következőket olvashatjuk, az egyszerűség kedvéért idézem:

"1. CRUELTY-FREE (TESZTMENTES) ÉS VEGÁN
Ennek értelmében a kész terméket és annak összetevőit sem tesztelték állatokon, valamint állati eredetű összetevőktől is mentes.

2. VEGÁN DE NEM CRUELTY-FREE (TESZTMENTES)
Ezek a termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, ugyanakkor bizonyos alkotóelemeit állatkísérlet keretében vizsgálták. Ide sorolhatunk sok vegán-barát, véletlenül vegán terméket.

3. CRUELTY-FREE (TESZTMENTES) DE NEM VEGÁN
Ebbe a kategóriába tartoznak a tesztmentes termékek, amelyek tartalmaznak valamilyen állati eredetű összetevőt"  

Ezek közül természetesen csak az első megfelelő a vegán életmódot folytató emberek számára, hiszen ott áll csak fenn a lehetőség, hogy se állatkísérletek során, se az összetevők szempontjából nem szenvedtek kárt állatok, a második lehetőség esetén ugyanúgy fizet a vásárló a kínzásért, a harmadik pont szintén természetesen kiesik, a nem-vegán összetevők miatt.

Én általában első sorban tesztmentes márkákat keresek, utána nézem át a lehetséges vegán kozmetikumaikat,  így nem futok bele a második pontba, ajánlom nektek is ezt a módszert.

Honnan tudjuk, hogy tesztelnek?

A Fa a Henkel céghez tartozik, amelynek a honlapján az alábbi állásfoglalás olvasható:

Henkel / Developing alternative test methods

Dióhéjban tesztelnek, ha a törvény írja elő: forgalmaznak Kínában, ahol sokkal szigorúbb állatkísérleti kötelezettség van, mint az EU-ban. Míg itthon a hivatalos szervek tiltják, illetve igyekeznek csökkenteni a kísérletbe bevont állatok mennyiségét, Kínában MINDEN kozmetikai importárut állatkísérletnek vetnek alá. Az etikus cégek inkább vállalják a kínai piacból való kimaradást (esetleg csak webshopból árusítanak, amire nem vonatkozik a szabályozás), hogy megőrizhessék a kísérletmentes mivoltukat.
Az, hogy dolgoznak az állatkísérlet-mentes teszteléseken, nem megköszönendő dolog, hanem alapvető elvárás, hiszen az EU-n belül minden céget érinti ez a kötelezettség, amiről évente beszámolót kell leadniuk.

Miért kapott vegán logót mégis?

A termékcsalád a Vegan Society által használt logót kapta, ezt kifejezetten termékek kaphatják, nem cégek, amelyek megfelelnek annak a feltételnek, hogy nem tartalmaznak semmiféle állati eredetű összetevőt, az összetevőit nem tesztelték állatokon, illetve az előállításhoz felhasznált egyéb segédanyagok is vegánok.(forrás: Vegan Society / Trademark FAQs)

Magyarán előfordulhat, hogy kifejezetten ennek a terméknek az összetevőit ehhez a projekthez nem tesztelték  - attól még a vég folyamatosan végez állatkísérleteket. Az ezen termékek eladásából származó nyereséget - függetlenül attól, melyik termék eladása hozta, nem kezelik külön, ugyanúgy fordíthatják további állatkísérletek, állati összetevős termékek fejlesztésének lefolytatására.

Mit tehetünk?

Ha az - amúgy igen komoly - etikai szempontokat nem is vesszük figyelembe, napjainkban, amikor az alternatív kísérleti opciók meghaladják az állatkísérletek nyújtotta eredmények sikerességét és megbízhatóságát, nem vagyunk kötelesek elfogadni ezeket a módszereket, sőt, mivel már közel minden drogériának van saját állatkísérlet-mentes márkája (legutóbb az Aldi állt be a sorba, így már egy sima szupermarketben is gond nélkül válogathatunk), egyszerűen válasszunk olyan márkákat, termékeket, amelyek valóban megfelelnek a vegán elveknek.

Amíg számos teljesen cruelty free és vegán márka létezik, érdemes azokat támogatni, ezzel az ő növekedésüket, kínálatuk terjedését fogjuk elősegíteni.

Jelezzük a gyártók felé a kétségeinket, ha petíciókat találunk, ne legyünk restek aláírni.

Ne felejtsük el: az igények, a kereslet 
határozza meg a kínálatot.

Pár példa a célcsoport reakciójából:

Reakciók a Fa nyilvános Facebook oldaláról

Reakciók a Fa nyilvános Facebook oldaláról
Ajánlom követésre az alábbi oldalakat, ahol számos vegán és cruelty free terméket találhattok:


1 megjegyzés:

  1. Az állatkísérleteken túl fontos lenne, hogy garantáltan méreganyag mentes legyen a termék. Ezek sajnos nem azok, így károsak az emberre. Vannak olyan cégek, ahol 30 éve! nincs garantáltan semmilyen méreganyag a termékekben, sőt még a csomagolásban sem! Na ez is fontos!!!

    VálaszTörlés