2018. január 19., péntek

Nem vegán, de még csak nem is vegetáriánus a Hamé "vegetáriánus" pástétoma

A cikk megírása után idővel a Hamé lecserélte a problémás összetevőt, az új recept alapján elkészült vegetáriánus pástétom nem tartalmaz kármint, így növényi alapú és bátran fogyasztható! A bejegyzés további része kizárólag a régi termékre vonatkozik.

Rengeteg alkalommal felmerült különböző vegán csoportokban, hogy a Hamé Vegetáriánus pástétom nevű készítménye vajon fogyasztható-e vegánok számára. A kérdés jogos, hiszen az összetevőlistán kármint találunk színezékként, ami nemhogy nem vegán, de még csak vegetáriánusnak sem nevezhető.

Összetevők: Ivóvíz, Pálmaolaj, Fűszerkeverék (szójafehérje, burgonyakeményítő, sűrítőanyag: karragén, guargumi, xantángumi, aroma, fűszerek, stabilizátor: nátrium-polifoszfát, ízfokozó: nátrium-glutamát, antioxidáns: nátrium-eritroaszkorbát), Étkezési só, Vöröshagyma, Színezék: kárminvörös, karamell
 
 Mi a helyzet a kárminnal?

A Wikipédia szerint "A kármin a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető kárminvörös vagy bíborvörös színű festék (a kokcsinellát a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki), " tehát lényegéből egy porított rovarokból készült festékről van szó.


Amikor korábban a csoportból felvették a kapcsolatot a céggel, az a válasz érkezett, hogy ez a kármint nem "az" a kármin, ugyanis nem valódi, hanem mesterséges úton állítják elő.

forrás: Hamé hivatalos Facebook oldala, nyilvános értékelések


Ellenben a továbbra is fennálló gyanakvás miatt Keszler Dorka - köszönjük neki ezúttal is - tovább boncolgatta a kérdést, a NÉBIH-től az alábbi levelet kapta:

"Az Európai Unióban rendelet (1333/2008/EK rendelet) szabályozza az adalékanyagok felhasználását, melyben pontosan előírják, hogy mely adalékanyagot melyik élelmiszerhez és milyen mennyiségben szabad hozzáadni. Az ettől eltérő alkalmazás tilos! Az egyes engedélyezett élelmiszer-adalékok meghatározásait és tulajdonságait szintén EU rendelet (231/2012/EU rendelet) szabályozza.
Az E 120 (kosnil, kárminsav, kárminok) adalékanyagot a meghatározott élelmiszerekhez a megadott mennyiségben engedélyezetten hozzá lehet adni. Az E 120 előállítására a következő feltételek vonatkoznak:
A kárminokat és a kárminsavat a kosnilból állítják elő – amely a Dactylopius coccus Costa rovar nőnemű példányainak szárított testéből áll – vizes, vizes-alkoholos vagy alkoholos extrakcióval. Előállíthatóak a kárminsav (kárminok) alumíniumlakkjai is. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek tartalmazhatnak ezenkívül a rovarból származó, fehérje jellegű anyagot, valamint szabad karminátot, továbbá kis mennyiségben kötetlen alumínium- kationokat is.
Tehát az E 120 adalékanyagot a bíbortetű nőnemű példányainak kivonatából állítják elő és nem mesterségesen hozzák létre.
A fenti meghatározásnak nem megfelelő anyag nem nevezhető E 120 (kosnil, kárminsav, kárminok) adalékanyagnak."
A megnevezés tehát megtévesztő volt, ahogy a korábbi, a cégtől érkező válasz is.

Mindig olvassátok el figyelmesen az összetevőket!

2 megjegyzés:

  1. Köszi a cikket, jó, hogy így, nyilvánosan felhívod erre a figyelmet! :)
    Én is írtam régebben (tavaly vagy tavalyelőtt) a cégnek emiatt egy e-mailt, és kértem őket, hogy vagy vegyék le a termékről a vegetáriánus megnevezést, vagy cseréljék le a színezőanyagot, mert így (hosszú évek óta) téves és félrevezető állítás szerepel a címkén, de válaszra sem méltattak. Már ez sem volt túl kecsegtető, így amikor pár hete megint szembe jött egy áruház polcán a pástétom, és ránéztem, hogy történt-e változás, sajnálattal, de nem meglepve láttam, hogy nem.
    Szomorú, jó lenne, ha lenne egy ehhez hasonló, széleskörűbben elérhető pástétom-alternatíva a boltok polcain, így viszont nem (v)esszük...

    VálaszTörlés
  2. Hónapok óta (most látom, hogy a fényképek is januáriak...) szerettem volna megosztani a hírt, hogy a Hamé, úgy tűnik, végül csak hallgatott ránk :) A kíváncsian/reménykedve nézegetést azóta sem hagytuk abba, és valamikor tavaly év végén vettük észre férjemmel, hogy a színezőanyag mindhárom termékben karamellre cserélődött! Sajnos amikor a képeket készítettem, a sima pástétomból nem volt a boltban, de a lenti két linken feltöltöttem egy-egy összetevőlista-képet az olivásról és a paprikásról :)

    http://oi66.tinypic.com/23rwdgz.jpg
    http://oi65.tinypic.com/15dqqep.jpg

    VálaszTörlés