2017. december 22., péntek

Mitől lehet egy szaloncukor nem vegán?

forrás: Wikimedia
Összegyűjtöttem azokat az összetevőket, amelyek miatt egy szaloncukor nem lesz vegán-barát, illetve megfelelő a tisztán növényi alapokon táplálkozni kívánóknak:

- Leggyakrabban a zselés szaloncukrok zselatintartalma miatt, amit állatok kötőszöveteiből kivont anyagból állítanak elő. Nem kell aggódnunk, mert rengeteg pektines "zselés" szaloncukor is létezik, ami teljesen növényi eredetű.

- A másik kézenfekvő dolog a különféle tejszármazékok jelenléte, a tej, tejpor, sűrített tej, tejszín, vajzsír, laktóz, tejsavópor.

- Ritkább esetben előfordul tojáspor vagy tojéslé, méz is.

- Ami kevésbé látványos, viszont sajnos szintén jelen van és érdemes rá odafigyelni, az a piros színezékként használt kármin (E130), ami a nőstény pajzstetvek porított anyagából készül. Hasonló a sellak (E904), amit a megtermékenyített nőstény lakktetű választ ki, az élelmiszeriparban általában az édességek "fényezésére" használják.

Bár ezen termékeknél elenyésző mértékben fordul elő, de a tejsavval továbbra sincs semmi gond, a tejsavó viszont minden kétséget kizárólag tejszármazék.

A (tejet/tejszármazékot/glutént/tojást/stb. -t) tartalmazHAT lehetősége továbbra is annyit jelent, hogy az adott termék olyan üzemben került gyártásra és/vagy csomagolásra, ahol olyan termékek is készülnek, amelyek a megjegyzésben feltüntetésre kerültek, azaz nem garantálják a teljes mentességet.
Magyarán: az összetevők között eredetileg nincs az adott dolog, ám gyártás során szennyeződhet vele. Ez azok számára különösen fontos, akik valamely érzékenységben szenvednek és már nagyon kis mennyiségtől is tüneteket tapasztalnak.
Ez egy viszonylag gyakran felmerülő kérdés vegán csoportokban, általában a válaszok alapján úgy vettem észre, a nem allergiás/érzékeny vegánok többnyire nem foglalkoznak vele.

A "túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet" felhívás általában az édesítőszeres szaloncukroknál fordul elő, sok édesítőszernél van egy adott mennyiség, amit nem javasolt túllépni.

Szerencsére egyre több vegán vagy "véletlen vegán" szaloncukor áll a rendelkezésünkre, szóval ne ijedjetek meg a fenti listától. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése