2020. október 1., csütörtök

Ázsiai jellegű tészta (gluténmentes, vegán)

 

Nagyon ritkán eszek hasonló ételeket, gyakorlatilag egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy évben hányszor, talán nem is tévedek, ha azt mondom, idén most volt az első alkalom, pedig már szeptember vége volt, amikor a fotó készült.

Ázsiai jellegűnek írtam a címben, mivel ez nálam mindig ilyen "összedobált" dolog, nem olyasmi, ami valami rendes recept alapján működik, hanem ami éppen van otthon, illetve amit kívánok. Ami mindig fix, az a rizstészta, a bambuszrügy és a mungóbab csíra, de általában mindig hasonló szokott lenni a végeredmény, de sohasem ugyanolyan. Abszolút nem autentikus, viszont én nagyon szeretem. :)

Ami most került bele
 
- zöldségek: sárgarépa (szebb lett volna lapos hasábokra vagy gyufaszál-szerűre vágni, de korábban szeltem fel, és raktam el a fagyasztóba), zöldborsó, kelbimbó
- füstölt tofu (kifejezetten füstölt, érződik a végeredményen, amit nagyon szeretek)
- gomba
- szójaszósz (gluténmentes, a Tescoban lehet kapni - ritka az a szójaszósz, ami gm)
- üvegtészta/rizstészta (a Lidl-ben lehet kapni egy zacskóval kb. 200 Ft az ázsiai napok alatt)
- olaj, só

Ahogy készült
 
Némi olajon megpirítottam a tofut és a gombát, aztán hozzátettem a tésztán kívül mindent, egészen a tészta hozzáadásáig nem tettem hozzá plusz vizet, mert nem szerettem volna, ha úgy fő össze, inkább pirított/sült végeredményt szerettem volna kapni (különösen a tofun érezhető a textúrabeli változás a két elkészítési mód között). A zöldségek által engedett lé és az olaj, plusza  közepes hőfok miatt alkalmankénti kevergetés mellett nem égett le.

Amikor minden zöldség megpuhult, akkor öntöttem fel némi vízzel, mert szerettem volna, ha a tészta kifejezetten azokat az ízeket veszi be, amit ez a zöldséges keverék adott, így készítettem a serpenyőben egy kis "fészket, és ebbe tettem bele a csomagnyi tésztát. Mivel ennek a fajta tésztának tulajdonképpen csak állnia kell a forró vízben, igazán főnie nem, így lehúztam a tűzről, vártam, amíg megpuhult, összekevertem a zöldségekkel, és további negyed órán át nem nyúltam hozzá, amíg teljesen puhává vált, beszívta az összes hozzáöntött folyadékot (így nem vált levesszerűvé).
 
Néha káposztát használok kelbimbó helyett, vagy kerül bele egy kevés brokkoli, vagy friss póréhagyma, amíg nem volt probléma a glutén, addig vastagabb, spagetti-szerű tésztát választottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése