2021. november 13., szombat

Kipróbáltuk: DM Mivolis Tengervizes orrspray - Meerwasser Nasenspray, 20 ml (vegán)

 

Viszonylag váratlanul jött, hogy ilyen termékről írok, kereken két hete kínoz valamilyen nyavalya (szerencsére lassan, de biztosan javul a dolog), ami az első pár napban elég bosszantó orrdugulást eredményezett, tudjátok, ami nem csak zavaró, de még aludni is igen nehézkes tőle. Mivel a Mivolis (korábban "DAS gesunde PLUS" DM saját) márka állatkísérlet-mentes, és emlékeztem rá, hogy láttam valamilyen orrsprayt legutóbb a DM-es vitaminbeszerző körutam alkalmával, megkértem Gábort, hozzon nekem egyet.

 

Többféle Mivolis orrspray is létezik, hyarulonsavas, antiallergén (valószínűleg nem vegán ez a kettő - nincs az oldalon feltüntetve / piktogramozva), nátha elleni (vegán), illetve tengervizes (vegán). Ez utóbbira esett a választásom, mert még a nátha elleni jöhetett szóba - egyrészt amíg van vegán alternatíva, addig amellett döntök és itt szerencsére volt, másrészt a nátha elleniben eukaliptuszolaj, borsmentaolaj található, aminek le merem fogadni, hogy isteni illata van, de mivel eléggé ki volt készülve szegény orrom és borzasztóan fájt a torkom, köhögtem, nem szerettem volna illatos, olajos dolgokat, csak valami natúrt.

Eredetileg ennek a szenzitív változatát néztem ki (szintén vegán), de sajnos éppen kifogyott. A különbség annyi, hogy a szenzitív tartalmaz dexpanthenolt, ami a Wikipedia szerint a következő:

"A dexpantenol a B vitaminok csoportjába tartozik és a koenzim A fő alkotó eleme. A koenzim A kulcsszerepet tölt be a bőr- és nyálkahártyák fiziológiás funkciójának fenntartásában, azok léziója esetén pedig regenerációjukban. A dexpantenol a pantoténsav alkohol-analógja, és miután a szervezetben maga is pantoténsavvá alakul, a két anyag hatása teljesen azonos. " 

Tehát a bőr, nyálkahártya gyorsabb gyógyulásában van szerepe, pl. a Panthenolt valószínűleg sokan ismeritek, annak is ugyanez a fő hatóanyaga.

A hatásában valószínűleg valamivel jobb kell, hogy legyen emiatt a szenzitív változat, viszont egyelőre csak a hagyományos verzióról tudok beszélni, mivel az jutott el hozzá végül. Árkülönbség azért van, a sima 849 Ft, a szenzitív 1149, egyébként szerintem mindkettő abszolút megfizethető kategória.

 

Hogy mennyire volt hatékony? 

Adagolás - Amin csodálkoztam, hogy egy nyomásra (számomra) kevés/közepes mennyiségű adag jött (a DM terméklap szerint 1 adag permet 0,14 ml), nem kellett küzdeni vele vagy ilyesmi, de kicsit többre számítottam, viszont ez annyiból jó dolog, hogy könnyebb adagolni, még mindig egyszerűbb kettőt-hármat nyomni belőle, mintha egy adag túl sok lenne és úszna minden. Nagyon ritkán használok orrsprayt, szerintem jó 15 éve nem is vettem, így nem igazán van összehasonlítási alapom.

Íz/illat - Teljesen íztelen, szagtalan volt a permet/folyadék, hozta a vártakat. Nem erősítette a köhögést, nem irritált.

Hatékonyság - Azt néztem, hogy a DM oldalán jelenleg 4.6 csillagon áll az 5-ből, 70 értékelés alapján, ami elég szépen hangzik. Számomra nem volt igazán átütő siker, reménykedtem, hogy hosszabb ideig tart majd a hatása 1-1 használat után (kb. 10-15 percet mondanék) viszont kétségkívül javít a helyzeten befújás után. Például elalvás előtt ez pont elég lehet. Azért nem rovom ezt fel, mivel alapvetően ez egy sima "semmilyen" natúr tengervizes orrspray, nem ígér brutál náthás megfázott/vírusos/stb állapot esetén 100% megoldást,  a leírásában az olvasható, hogy "az orrnyálkahártya tisztítására, ápolására és nedvesítésére szolgál. Az orrspray ismét átjárhatóvá teszi az orrüreget, így nátha és (pl. allergia miatt) eldugult orr kezelésére is alkalmas. Hidratálja és a tengeri sóban lévő természetes ásványi anyagok révén elősegíti a nyálkahártya regenerációját."  Nem véletlenül kapható külön a nátha elleni verzió is. 

Kb. 3-4 napon át használtam, napi 3-4 alkalommal 3-3 fújásnyit, utána eltűnt az orrudugulás, orrfolyás nagyja hála az égnek, így ennyi idő tapasztalata alapján írom ezt a véleményt.

Volt, hogy minimálisan csípett fent az orrüregben, de nem volt elviselhetetlen, főleg éjszaka, amikor kiszáradt az orrom, de valószínűnek tartom, hogy ha kisebb náthája van valakinek, vagy szárazsággal küzd, (nem vírusos garatgyulladással mint én :D) akkor valószínűleg nem fogja ezt tapasztalni - esélyes, hogy a szenzitív verzió mellett kellett volna maradnunk, irritáció esetén az valószínűleg, hogy hatékonyabb lesz.

Csomagolás/kiszerelés - Érezhetően nem fogyott sok belőle, így praktikusnak mondanám a kiszerelést, ám ha valaki rövidebb ideig használja, mint ahogy én, akkor kárba veszhet a maradék - főleg mivel ez olyasmi, amit nem ajánlott közösen használni, pláne nem betegség idején a fertőzés lehetősége miatt, illetve kibontástól számított 6 héten belül szabad csak felhasználni.

A papírcsomagolás szelektíven gyűjthető, valószínűnek tartom, hogy az átlátszó műanyag is, ám sajnos a kis flakonnal nem tudom, mi a helyzet - mivel kizárólag vizet és sóoldatot tartalmaz, nem tudom, mennyire szükséges a maradékot gyógyszertárban leadni, mint a hagyományos gyógyszerek, vitaminok esetén.

Újra venném/ ajánlom-e? Talán, mivel valószínűleg nekem komolyabb dologra lett volna szükségem, így nem érzem fair-nek ehhez mérni - segített, de komolyabb megbetegedés esetén inkább mást választanék. Nem kerül sokba, könnyen elérhető, egyszerűek az összetevői, így kicsi esély van, hogy plusz gondot okozzon. 

 

 Összetevők & információ:

(kattints a képre a nagyobb méretért!)

A termék adatlapja & tudnivalók a DM hivatalos honlapon:
 Mivolis tengervizes orrspray

 

 

1 megjegyzés:

  1. Üdv mindenkinek! Évek óta használjuk ezt és állatszőr zöldkupakosat! Annak nagyon jó a hatása gyerekeknél is egész kicsi kortól! Ajánlom, nem vagyok híve a gyógyszertári akár függőséget okozható erős szerveknek. Épp most megyek venni, mert sajnos a kisebbiknek elkezdett folyni az orra! Bátran próbáljátok ki! Nekünk alap felszerelés a gyógyszeres dobozban. Jó egészséget kívánok mindenkinek!

    VálaszTörlés