2015. május 21., csütörtök

Hideg nyalat vegán cukrászsütik és fagyik

Még Kaposváron járva kaptam a BIOázisban ezt a szórólapot, ami minden édességeket kedvelő vegánt érdekelhet. A nagyobb városokban is megtalálható, nem csak Pesten. A képek alapján igazán gusztusosak a sütemények, ráadásul az összetevőik is fent vannak a holnapjukon. Ráadásul azt néztem, a mi városunkban két helyen is kaphatóak a termékeik, ha arra járok, mindenképpen lecsekkolom őket :)



2015. május 18., hétfő

Veganspiration: Terítéken a burgonya!

Mint említettem is, a krumpliételek kifejezetten kedvesek számomra, ezért a következő veganspiration-bejegyzést a burgonyának szentelem: igazán gusztusos képeket gyűjtöttem össze, melyeken ezé a növényé a főszerep. A képek itt is kattinthatóak, a linkek az eredeti forráshoz, (többnyire angol nyelvű) recepthez vezetnek.

Amit kifejezetten szeretek benne, hogy rengetegféle módon elkészíthető, számtalan étel alapját képezi, sós és édes ételekben is felhasználható, ráadásul az ára is meglehetősen előnyös a többi "köretféléhez" képest.

http://liz-miu.tumblr.com/post/115551988042/the-crispiest-chips-that-you-ever-did-see

2015. május 11., hétfő

Nobilis kérdései

Ask.fm-en kaptam a következő kérdéssort Nobilis-tól, aztán ha már úgyis többé-kevésbé témába vágó blogom van, egyszerűbb és szebb itt kifejteni. :)


"Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy őrületesen szeretem a hasam - és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. Ahogy az előbb azon kezdtem el törni a fejem, hogy mit készítsek ebédre, megihletett a téma, ezért kérlek titeket, válaszoljatok ezekre a gasztronómia-orientált kérdésekre!" - N.

1. Mik a kedvenc ételeid?

A szívem alapvetően a nyers ételek felé húz, imádom a dinnyét, cseresznyét, barackot, körtét, epret, kígyóuborkát, tököt, kukoricát, magvakat, nyers turmixokat/smoothie-kat, szárított paradicsomot, olajbogyót, viszont nagyon szeretem a burgonyás ételeket is, vagy csak magában a főtt/sütőben sült krumpli, változatosan fűszerezve, vagy tepsis burgonyaként random zöldségekkel gazdagon, az utóbbi időben a zabkása is nyerő.  Na meg a saját burgerem, többet kellene csinálnom, most, hogy szezonja lesz a belevaló zöldségeknek, tuti többször terítékre kerül majd :)

2. Melyik ételt tudod legjobban elkészíteni? Van specialitásod?

Gyakorlatilag bármit meg tudok csinálni, otthonról elköltözésem miatt (18 éves korom óta) rá lettem kényszerülve a főzőcskézésre, viszont igazán csak akkor kezdtem el felfedezni a konyha kreatív oldalát úgymond, amikor összejöttem a párommal (öt éve immár), elmondhatatlanul sokat motivált ilyen téren, rengeteget sütöttünk-főztünk együtt, sőt mind a mai napig is.
Nem igazán tudnék választani, mindig az ízlik legjobban, amit épp megkívánok és elkészítek :) Mondjuk az első vegan lasagne elfelejthetetlenül jól sikerült, meg kell hagyni.

3. Melyik ételt tudod legkevésbé elkészíteni? Történt már veled hatalmas gasztronómiai baklövés? (Mondjuk kigyújtottad a konyhát. :D)

Önhibámon kívül akadt baleset, az egyik a sokszor elrontott vegán piskóta, ami mindig kívül száraz, belül nyálkás maradt, egy életre elment a kedvem az egésztől, aztán a párommal új lakásba költöztünk és ott (vagyis itt a jelenlegi helyünkön) elektromos sütő várt minket, és meglepő módon tökéletesre sikerült, valószínű korábban az ezeréves, beállíthatatlan gázsütő ölte meg szegény piskóta-kezdeményeket.

Aj, a másik életem első kakaós csigája, a netről kerestünk receptet, és voltunk olyan botorak, hogy csak elkészítés után olvastuk el a hozzászólásokat... aminek tetemes mennyisége arról szólt, hogy kihűlés után kb. kőszikla keménységűre szárad a cucc. El lehet képzelni, hogy a miénk sem volt kivétel... Szóval jó tanács, ha vannak hozzászólások, érdemes átböngészni.

4. Számodra mi az étel lelke? (Az egyik barátnőm pl. az ételek 80%-át ketchuppal eszi.)

Nem tudom, nincs igazán ilyesmi, mindig azt eszem, amit éppen megkívánok, így mindig jól esik. :) (Oké, ez nem volt valami értelmes válasz, de jobbat nem tudok adni. :D)

5. Melyik étel/összetevő szimbolizálja számodra a tavaszt, a nyarat, az őszt és a telet?

Tavasz: medvehagyma (és az abból készült krémlevesek, pogácsák, stb)
Nyár: eper, barack, dinnye, fagyasztott banános-jégkrém-édességek, citromos-bodzás jeges víz, uborkaturmix
Ősz: szőlő, alma, diós linzer-sütemények, csipkebogyó
Tél: narancs, fahéj, pirított gesztenye, lekvárok

6. Inkább a gyümölcsöket vagy a zöldségeket preferálod? Melyik a kedvenced?

Nem szívesen választanék, nem is tudok, mert teljesen más a kettő. Van gyümölcsök közül is, amit nem bírnék megenni (licsi, ááá :D) és a zöldségek/fűfélék közül is, amit csak fintorogva (sóska), ahogy az előbbiből is van, amit kifejezetten szeretek és az utóbbiból is.

7. Szereted a pikáns ételeket? Mi a kedvenc fűszered?

Bizonyos irányban nagyon nem (nem rég vettem néhány üveg leárazott ázsiai jellegű szószt, ilyen gyömbéres-zöldséges cuccokat, gyakorlatilag az első kanál után rájöttem, hogy ez így fölösleges volt, mert számomra ehetetlen :( ), viszont ami csípős és/vagy zöldfűszeres, jöhet.
A kedvenceim a kakukkfű, a majoránna, az egyszerű petrezselyem zöldje. Na meg a Kedves édesanyjától kapott apró pici, de amúgy veszettül csípős kis paprikák (amiből sikerült jónéhányat magról kihajtatnom, remélem, szép kis bokrot növesztenek, sok-sok terméssel ^__^)

8. Mondj egy olyan ételt, amit az életed egyik legmeghatározóbb pozitív vagy negatív élménye közben fogyasztottál! (Vagy egyszerűen csak kötöd valamihez.)

Hm... nem teljesen válasz a kérdésedre, de ami beugrott: épphogy általános iskola felsős voltam, talán ötödikes-hatodikas, amikor édesanyám rántottát készített nekünk, benne egy egész tálcányi csirkeszívvel és megjegyezte, hogy "mennyi pipinek kellett ehhez meghalni". Na, ez egész életemre bennem marad azt hiszem, de hálás vagyok ezért a főbekólintó, kijózanító, de amúgy valószínűleg véletlen megjegyzésért.

9. Számodra elvárás, hogy egy nő tudjon főzni? Mesélj az ehhez kapcsolódó tapasztalataidról!

Nem elvárás, miért kellene? Ez egyéni dolog, de szerintem tanácsos lenne mindenkinek megtanulnia főzni, nemtől függetlenül, ki tudja, mikor kerül olyan helyzetbe, hogy szüksége lesz rá - huzamosabb egyedül élés során, vagy ha ő magának valakit el kell látnia. Meg úgy egyáltalán, nem olyan nagy ördöngösség, hogy ne lehetne ezt tudni - butaságnak tartok sok nemi alapon nyugvó sztereotípiát is, lássunk csak egy saját példát, nem értettem, hogy pl. általánosban miért volt a fiúknak külön technika, nekünk háztartástan, talán egy egyedülálló férfinak nem kell tudnia, milyen hőfokon mosható egy pamut póló vagy egy nejlonosabb ing... vagy épp meddig kell főzni egy egyszerű kifőzni való tésztát? Ostobaság. Talán értelmesebb dolgokat is tanulhattunk volna, mint hogy hogyan kell tekerős kézi fúróval bánni... (de őszintén erre pl. mikor lesz szükség az életben?) *sóhaj*

Nálunk a párom inkább a sütéshez ért - értem ez alatt a tésztakészítést, istenien dagaszt kelt tésztákat: fánkot, kalácsot, pizzát, bármit, amit épp kiötlünk, viszont többnyire én voltam az, aki a konyhában tevékenykedett anno, mert ő dolgozott, én főiskolára jártam, több időm volt rá, mostanra meg megmaradt így: sokat segít, de én vagyok a gyakorlottabb, egyszerűbb így. Viszont borzasztóan hálás vagyok, hogy összehangoltan tudunk dolgozni ezen a téren is.

10. Mit ettél utoljára, és mit ennél meg most a legszívesebben? (:

A Kedves egy gyümölcssalátával lepett meg (banán-alma-eper-szőlő-kivi), most, írás közben pedig pár szem zabpelyhes kekszet ropogtattam el :)
Nem vagyok különösebben éhes, egy pohár hígított, frissen facsart narancslét azért el tudnék viselni. :D

2015. április 20., hétfő

Veganspiration: Eperszezon

Eddig csupa olyan dolgot posztoltam, amit én készítettem, viszont az ötvenedik bejegyzéshez közeledve úgy tűnik, bevezetek egy amúgy majd nem túl gyakori rovatot is, aminek a neve veganspiration lesz, ehhez hűen azokat a képeket, recepteket és linkeket fogom egy csokorban elétek tárni, amelyeket biztosan nem utasítanék vissza, szívesen elkészítenék magam is.

Mivel nyakunkon az eperszezon, azt hiszem, nem kell megindokolnom a választásom témáját - már mi is alig várjuk, hogy a kis zöld gömböcskék szép piros, édes terméssé cseperedjenek, hogy finom süteményeket, turmixokat, lekvárt készíthessünk - vagy csak magában elnassoljuk őket. :)

A képekre kattintva az eredeti oldalakra, illetve sokszor (angol nyelvű) receptekhez juthattok.


2015. április 13., hétfő

Olcsó vegán életmód - avagy hogyan érdemes spórolni?

Alapvetően receptgyűjteménynek szántam ezt a kis blogot, viszont számtalan olyan ötlet fordult meg a fejemben, amiket érdemes "papírra" vetni, számos tapasztalattal lettem gazdagabb az elmúlt csaknem három év során, mióta tisztán (többnyire kiegyensúlyozott :) ) növényi étrenden élek.
Tudjátok, az a legmeglepőbb reakció, ami engem ért - persze a szokványos "és akkor mit is eszel", "honnan lesz elég fehérjéd" kérdések után, hogy honnan van nekem ennyi pénzem, hogy ilyeneket egyek, meg úgy egyáltalán a kifogás, hogy "lennék én is vegán/ ennék én is egészségesebb dolgokat, de nincs rá pénzem".

Az a helyzet, hogy mióta nagykorú vagyok, magam szerzem be többek között az ételre valót - bár fél évvel ezelőttig édesapámnál laktam, tehát lakbérre nem kellett költenem, a támogatás nem terjedt ki az egyéb dolgokra (félreértés ne essék, borzasztóan hálás vagyok neki, el sem tudom képzelni, mihez kezdtem volna 18 évesen a nagy semmiben, ha ő nem lett volna, se okj-s képzésen nem vettem volna részt, azt hiszem a főiskolát sem tudtam volna végigvinni, hacsak nem sokkal később, sokkal nagyobb erőfeszítés árán. No de kicsit elkanyarodtam :) ). Egyszóval a pénzt, amit többnyire diákmunkával szereztem be, majd később a párom keresete is hozzájött, viszont én voltam az, aki koordinálta a dolgokat.

Hát be kell valljam, eleinte igencsak gyéren ment, nem igazán voltam otthon a konyhában :) Az első önálló hetem gyakorlatilag konzervbabon, kukoricán, lencsén, ramen tésztán és egyebeken tellett, természetesen a második hét közepére kikészült a gyomrom, a friss zöldségek helyrehozták, de egészen körülbelül húszéves koromig félve használtam csak a gázt - a sütőt meg méginkább, viszont amikor a párommal megismerkedtem, egy új világ tárult fel előttem - avagy kiléptem a körülbelül tizenöt-húsz étel alkotta börtönből, ami addig tökéletesen elégnek - utóbb visszagondolva meglehetősen szegényesnek - tűnt. :)

Számtalan apró és kevésbé apró tapasztalat gyűlt össze az étkezés, vásárlásbeli dolgok terén, tizet szedtem most egy csokorba, amit megosztanék veletek - főleg a kezdőkkel, viszont ha ismertek valami olyan trükköt, ami nekem elkerülte a figyelmemet, segítsük egymást, írjátok le hozzászólásban! :)

1. Otthon mindig olcsóbb
Lehetne ez afféle mottója is az egész vegán fogyasztói társadalomnak, ugyanis ha már valamin ott a kis ikon, hogy cruelity-free/vegán, legyen az chips, dezodor vagy bagett, biztosan többe fog kerülni, legalábbis kis hazánkban mindenképpen. A legtöbb ilyen dolog (mint tegnapi bejegyzésemben a mogyorótej) az eredeti ár töredékéért elkészíthető otthon, megfelelő időráfordítással és energiabefektetéssel - értem itt a népszerű gabonatejeket, müzliszeleteket, de akár szépségápolási termékeket: krémeket, pakolásokat, és legalább biztosan tudjuk, melyek pontosan és mennyire tiszták az összetevők.

2. Leértékelések, leárazások
Még a leges-legelején fordult meg néhányszor a fejemben, hogy ciki-e a sárga-piros matricás, leértékelt pultokat "learatni", de miután találkoztam ezzel a videóval, úgy döntöttem: így is éppen elég ehető étel kerül nap, mint nap a kukába akár még felbontatlanul - közeli szavatosságlejárati határidő miatt vagy éppen mert megnyomódott a doboza, ha a beltartalom alapos átvizsgálás után jónak tűnik, hát nem fogom hagyni, hogy kidobják, főleg töredék árért. (Ausztriában még durvábban nyomják egyébként, nem csak ilyen 20-30%-os kedvezményekre kell gondolni, sokszor előfordul 50-80% is, ha meg még aznap úgyis elfogy, mit számít, hogy már csak 3 nap a szavideje?)
Ellenben nem szabad elfelejteni, hogy nem érdemes viszont minden megvásárolni csak azért, mert olcsó, felesleges valamit azért beszerezni, mert a szám az árcédulán tetszetős, ha utána a rossz minőség miatt nem tudod felhasználni. Talán olyankor érdemes egy picit drágábba invesztálni, gyűjtögetni.

3. Az idénygyümölcsök előnyei
Mert nem a legnagyobb télben kell epret vásárolni, hanem mindig azt érdemes, aminek éppen szezonja van - hiszen biztosan olcsóbb a hirtelen megnövekedett kínálat miatt, a boltok akcióznak, versenyeznek a vevőkért, ráadásul ha hazai, szép időben remélhető, hogy már nem üvegházas, tápoldaton nevelkedett szegény pára.

4. Piacok vs. multik
Bevallom őszintén, én a multik kínálatát is erősen szemmel tartom, de - míg otthon laktunk Kaposváron -, számtalan alkalommal látogattuk a helyi piacot, illetve vásárt, ahol a bolti ár alatt, jobb minőségű zöldségeket, gyümölcsöket lehetett kapni, nem is beszélve a friss fűszernövényekről és savanyúságokról, melyekről egy hipermarketben olyan minőségben álmodni sem lehet.
Ráadásul ha tehetjük, miért ne támogatnánk a hazai piacot? A kellemeset a hasznossal. :)

5. A mennyiség

A rosszul megválasztott mennyiség is buktató: ha túl keveset veszel, esetleg elcsábulsz, hogy beugrasz egy kisboltba, többszörös árért, ha túl sokat, tönkremegy, akkor pedig ott folyik el a pénz.

6. Véletlen-vegán termékek
Avagy amikor olyasmire bukkansz egy polcon, amire nem számítottál. Ha belefér, hogy olyan gyártótól vásárolj, ami esetleg gyárt nem-vegán termékeket is, érdemes lehet szétnézni az alacsonyabb árkategóriás, de a nem-vegán termékekkel együtt árult dolgokra. Hogy mire gondolok? Teszem azt, a tojás nélküli száraztészták például sokhelyütt olcsóbbak a tojásos társaiknál, illetve sok étcsokoládé is teljesen rendben van (még ízre is, pl. én egy időben a Lidl-féle kb. 170 forintos piros táblást nagyon szerettem).
Bár nem valami vidító gondolat, de számunkra előny, hogy sok olcsóbb cuccból kimarad az állati eredetű drágább összetevő, és ha nincs túlhájpolva, akkor szépen csendben és olcsón bújik meg arra várva, hogy felfedezzük. :)


7. Paradicsomi balkonparadicsom
Főleg tavasszal (igen, ilyentájt, mint most :) ) elözönlik a vetőmagok a boltokat, nagyon szép kis fűszernövény-kertet lehet építeni akár pici helyen is, esetleg panelban, nem csak friss, erőteljesebb ízű, mint a szárított és nem szomorkodik kitudja mióta a kitudja milyen pohár vízben a  szemközti boltban, de még dekorációnak is kiváló - végre egy kis zöld a konyhában! Újra és újra kihajtanak, meglepően sokáig felhasználhatóak.
Ha megadatik a szerencse, természetesen a konyhakertet sem árt kezelésbe venni.

8. Kéz a kézben, kéz alatt
Ha ugyan te magad valahogy mégsem akkora konyhatündér, hogy be merj vállalni mondjuk egy dió-sajt készítést, de eleged van a bolti szörnyűségekből, érdemes olyasvalakivel felvenni a kapcsolatot, aki - akár kéz alatt - viszonylag nagy tételben, bolti viszonylatokhoz képest olcsón dolgozik. Mindenki jól jár: te is, mert olcsóbb árut kapsz, viszont elvileg megbízható, ha úgy van, tartósítószer nélküli, megbeszélés után akár környezetbarát (te viszed a dobozt/üveget) csomagolású dolgot, nem kell vele szenvedned, a másik fél meg örül a profitnak, tökéletesítheti a technikáját.
Az eperszezon beindulásával egészen késő őszig  számos helyen adódik ún. "szedd-magad akció", ahol vagy a termelő adja ládából a gyümölcsöt, zöldséget és nem utazik annyit a dolog, ill. nem megy át ezer közvetítőn, aki mind-mind hasznot húz rajta, vagy akár szó szerint tényleg te magad szeded le a fáról/fel a földről a gyümölcsöt, zöldséget.

9. Divatos márkák vagy póriasabb megoldások?
Azt fedeztem fel, hogy bizony sokan úgy gondolják, hogy attól, hogy teszem azt mellőzzük a tehéntejet, akkor már mindjárt biztosan ezerötszáz forintos mandulaitalt iszunk nap, mint nap, télen is áfonyát eszünk nagy mennyiségben, epret, mangót, ananászt, de mindjárt ötöt, meg ami a csövön kifér, a vegán-barát egytálételek, amúgy olcsó, de tejtermék-, és tojásmentes édességek áráról nem is beszélve.
El kell ismerni, vannak olyan márkák, amelyek úgy érzem, kifejezetten a vegán, vagy éppen az egészséges életmódot követő emberek lehúzására készültek, divatosak, felkapottak, egyfajta rangot jelent azokat az emblémás élelmiszereket beszerezni - de közben, bár nem kizárólagosan itt is, mint a nem-vegán társaiknál, csak a márkanevet fizettetik meg. Mérlegelni kell, hogy vajon az áhított márka tényleg olyan minőséget képvisel-e, mint azt állítják.

10. Főzni és befőzni
Végül, de nem utolsó sorban szerintem a legfontosabb, hogy az ember ne csak beszerezni tudja ezeket az alapanyagokat, hanem értelmesen hasznosítani is: mint írtam, érdemes szezonjában beszerezni a zöldségeket, gyümölcsöket, és ha szereti az ember, rakja el télire: lekvárként, befőttként, szendvicskrémként, ajvár/natúrlecsó, aszalvány, stb. formájában, mert nagyon más íze van, mint a boltinak, és ugyanúgy, mint bármely házi készítésű dolog esetében: fixen tudjuk, milyen összetevői vannak.
Persze kényelmesebb rendelgetni, étterembe járni, viszont kétségkívül pénztárca-barátabb otthon egy nagyobb adagot elkészíteni - főleg ha esetleg többen is vagytok, aztán azt elosztani. :)

+1 Gépek és eszközök
Tényleg hosszú távon el lehet gondolkodni különböző eszközök, háztartási gépek (dagasztó, aszaló, magtejkészítő, búzafű-centrifuga, csíráztató, stb.) vásárlásán, mert amit már sokszor említettem, otthon elkészítve olcsóbb, biztosan friss és idővel visszahozza az árát.

*

Lényegében olyan dolgok ezek, amelyek mindenkinek előnyére válhatnak, érdemesebb előbb átgondolni, mint utóbb, évek múltával a homlokunkra csapni, hogy "nahát, ez miért még csak most jutott eszembe!?" :)