2021. március 8., hétfő

Megkóstoltuk: Violife Original falvour block gluténmentes, vegán / növényi alapú sajt

 

Rendszeres lakója a hűtőnknek a Violife Original növényi alapú sajtja, mióta az Aldiban az állandó kínálat részévé vált. 

Régebben nemigen került a kosárba, mivel (évekkel ezelőtt) itt Sopronban nem találkoztam vele 1000 Ft alatt, annyit meg nem volt szívem kiadni érte, maximum akkor vásároltam, ha kifejezetten akciós/leértékelt darabokat találtam, vagy annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy mindenképpen írni szerettem volna róla

Ez a 200 gr-os termék általában 899 Ft-ba kerül viszonylag gyakran akciózzák 699-re, érdemes figyelni. A szavatossági ideje viszonylag hosszú, így könnyedén lehet előre tervezni vele.

Természetesen nem egy autentikus gourmet termékről beszélünk, olyasmi dolog ez, amit szendvicsbe/melegszendvicsbe vagy pizzára érdemes tenni, aki a különféle érlelt sajtok szerelmese, azoknak nem ezen a vonalon érdemes keresgélnie. Perszer ezt nem azért mondom, hogy bárkinek is elvegyem a kedvét, főleg mivel saját magam is kifejezetten szeretem, csak olvastam jó pár véleményt ezzel kapcsolatban és emiatt érdemesnek tartom felhívni rá a figyelmet.

Kicsit macerás volt számomra eleinte a kibontása, bevallom én csomagolással együtt szoktam szeletelni, az első időkben próbáltam követni a csomagoláson látható utasítást, miszerint lehúzom a tetejét, de az oldalából továbbra is nehézkes kibányászni (plusz így több felületen éri a levegő a továbbiakban a készítményt), ezért felhagytam ezzel a módszerrel. :D

Kibontás után sajtos jellegű illatot tapasztalunk. Tömbös, ruganyos, mint írtam, igencsak ragaszkodik a csomagoláshoz. Könnyű szeletelni, nem esik szét, de nem is ragacsos.

Melegítés/sütés nélkül is finom, de nem tudnám valamelyik hagyományos sajthoz hasonlítani, talán engem némileg a füstölés és egyéb ízesítés nélküli trappistákra emlékeztet, de ez sem pontos leírás. Vannak, akik kókusz ízt vélnek benne felfedezni, ami nem lenne meglepő azt tekintve, hogy nagyrészt kókuszolaj az alapja, de ha nem olvastam volna el az összetevőket, nem tudtam volna megmondani. (Ugyanez a helyzet a dr Oetker tejföllel is egyébként, sokan megesküsznek rá, hogy csupa kókusz-íz, amin igazán csodálkoztam, mert én nem érzem ki belőle - de ez nem jelenti azt, hogy mások ne szúrhatnák ki persze.)

Melegítés hatására némileg olvad, viszont inkább ajánlanám melegszendvicsbe (vagy péksüteménybe tölteléknek), mint pizzára, ugyanis a két kenyér között remek ragacsos-krémes állagot ölt, igazi jó kis sajtos-melegszendvicses, de ha szabad felületen van, egy bizonyos fokig lágyul csak. Úgy nem terül vagy folyik szépen, a pizzára reszelve nem olvad össze, megmarad kis reszelék-kukackáknak, ha elkezd hűlni, kiszárad, ami nem olyan jó élmény (bár nem is borzasztó, de nem hiszem, hogy erre találták volna ki). Tehát a "melts great" (=remekül olvad) felirat úgy tapasztaltam, csak bizonyos körülmények között következik be. 

Nincs kellemetlen mellék-, vagy  utóíze.

Számomra újravevős, nem fogy gyorsan (havi 1 db-nál több aligha), mert viszonylag ritkán eszek sajtosat, de stabilan tartja magát nálunk. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, bár biztos vagyok benne, hogy nem lesz mindenkinek a kedvence.

Korábban ugyanezt a fajta sajtot használva készítettem el a sajtos-tofus, aszalt paradicsomos-hagymás rétest, aminek a receptjét meg is osztottam itt a blogon.

Összetevők:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése