2020. április 10., péntek

Vegán sajtos-tofus, aszalt paradicsomos-hagymás rétes (recept)

 
Egy nagyon egyszerű receptet szeretnék megosztani veletek. Teljesen spontán készítettük el ezt a réteslapba töltött sajtos-tofus-aszalt paradicsomos ételt, amolyan maradékmentés címszóval.
 

Réteslapok - alapként teljesen egyszerű, hétköznapi bolti tojásmentes réteslapot használtunk, a szokásos módon készítettük elő, azaz a lapokat hármasával fogtuk össze, minden réteg közé olajos-dr. Oetkeres keverék került, hogy könnyen kezelhető maradjon, illetve a sütés folyamán ne száradjon ki, ne váljon törékennyé.


A tölteléket kockákra vágott lila hagyma, aszalt paradicsom, tofu (Lidl, füstölt saját márkás), Violife sajt (Aldi) és szintén a Creme vega jelentette, minimális rizs itallal összekeverve, hogy valamivel hígabb legyen (ilyen lett a végeredmény, mint a fenti képen, viszont a Creme vega elég sűrű, nehéz lett volna szépen eloszlatni).


Fűszerként a fenti Tesco saját márkás grillzöldség-fűszerkeverék funkcionált, az utóbbi időben ez az egyik kedvencem, teljesen vegán-kompatibilis, és nátrium-glutamát mentes. Kellemes intenzív ízű, az összeválogatott összetevők harmonizálnak egymással, jelen étel esetén a töltelék tagjaival is passzolt, de el tudom képzelni gyakorlatilag bármilyen fűszerrel, vagy ha valaki nem szereti a markáns dolgokat, akkor lila hagyma és egyéb ízesítés nélkül, szimplán sózva, mert a füstölt tofu alapvetően ad neki egy füstös jelleget.

Szegényke kihasadt, de az ízélményen nem változtat :)

A teteje szintén az olajos-creme vegás kenést kapta. Mivel a töltelék minden összetevője ehető magában is, ezért nem szükséges sokáig sütni. Ha látványra megfelelő a tészta, ami roppant hamar elkészül, hiszen kis vékony lapocskákról van szó, akkor végeztünk is. Egyébként biztosan működik más összetevőkkel is, simán el tudok képzelni valamilyen babos  vagy gombás megoldást, a fő, hogy a töltelék összetevői közel azonos idő alatt készüljenek el, illetve hogy ízvilágban ne üssenek el egymástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése