2015. augusztus 20., csütörtök

Hogyan készül a tojásmentes, vegán panír?


...kérdezik gyakran tőlem. Ugye a tojás funkciója a panírban a "ragasztó", azaz ez az összetevő fogja össze a masszát, amibe beleforgatjuk az éppen elkészíteni kívánt zöldséget. Mire lehet kicserélni a tojást? Még évekkel ezelőtt akadtam rá erre a technikára, ami azóta is kiválóan működik, mindössze három dolog kell hozzá:


  • csicseriborsóliszt
  • liszt (vagy kukoricaliszt, gyakorlatilag bármilyen jó)
  • vegeta-szerű fűszerek és/vagy só
No meg víz természetesen. A csicseriborsóliszthez vagy bioboltban, vagy nagyobb bevásárlóközpont bio/vegán/speciális táplálkozású részlegén lehet beszerezni, negyed kiló 300 forint körül leledzik, ami nem vészes ahhoz képest, hogy kb. 3-4 kanálnyit használunk egy panírozáshoz.

A titok ebben van, nem csak szép sárgás színt eredményez, de vízzel összekeverve tapadóssá válik, masszaszerűvé. Egyharmad-kétharmad vagy fele-fele arányban érdemes keverni a másik fajta liszttel (én az előbbit szoktam), így tökéletes állagú lesz, lehet fűszerezni (mondjuk petrezselyemzölddel vagy ízfokozómentes vegetával, kinek mi tetszik), esetleg szezámmaggal dúsítani.

Annyi vizet kell hozzá adni, hogy a nokedli és a palacsintatészta között legyen valahol, sűrű legyen, de ne nyúlós. Fontos, hogy hideg vizet használjunk, mert a melegtől összeugrik, nem lehet szépen elkeverni.

Én nem szotkam előre meglisztezni a beforgatandó darabokat, egyből ebbe a masszába forgatom, aztán jöhet a zsemlemorzsa. Gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a tojás, nem esik szép, nem málik, kellemes az íze (bár ha több csicseriborsóliszt kerül bele egyharmad résznél, akkor kiérződik, amit én nem kedvelek, de ez korrigálható), ropogós és szép színe van.

A képeken rántott tök falatkák láthatóak :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése