2015. december 17., csütörtök

Lehangoló Parola-féle hozzáállás

Az utóbbi két bejegyzés után itt egy harmadik "csalódásos" - remélem, a következőben majd valami pozitívabb dologgal tudok előállni, de sokszor - ahogy jelen esetben is - ez nem rajtam múlik, történnek dolgok, amelyekről szeretnék írni, akkor is, ha nem csupa öröm és mosoly.

forrás: wikipedia
Bár már évek óta nem ünneplem a karácsonyt (nem vagyok hívő, ajándék gyanánt nem sok mindennel lehetne meglepni, hiszen a párommal amúgy is beszerzünk mindent, amire szükségünk van és megoldható), viszont történt az, hogy egy karácsonyi ajándékozós játék keretében (tudom, kicsit ellentmondásos, a "karácsony" itt jelképes inkább, az ajándékozáson volt a hangsúly), szóval egy szintén vegán lányt húztam, és ha már ennek apropóján lett elindítva az esemény, gondoltam, teszek bele pár szaloncukrot. Nekem nincs kifejezetten kedvenc márkám, valami fehércsokis-konyakmeggyeset sikerült előző évben találni, amiben nem volt semmi oda nem illő, de idén nem volt sajnos. 

Mivel az említett ízesítésűt a közeli Parolában szereztem be (akinek nincs a környékén, egy CBA-jellegű, ám általában annál kisebb vegyesboltról van szó), gondoltam idén is lesznek olyan kedvesek, és megmutatják a dobozokon szereplő összetevőket. Igen ám, de a dobozok a polcon voltak (múlt évben kivágták a kartonból az összetevőket tartalmazó kis listát, kártyaszerűen lehetett végignézegetni őket), most viszont  ünnepi csomagolóanyagba voltak beburkolva.
Kérdeztem az eladó hölgyet, hogy van-e esély megnéznem, melyik nem tartalmaz tejet, tojást, stb., azt ígérte, hogy szívesen segít, viszont jöjjek vissza valamelyik nap estefelé, amikor kevesebben vannak, mert szűkös a hely, sokan vannak, de semmi akadálya.
Ezzel egyet is értettem, körülbelül két hét elteltével vissza is mentem, hogy akkor milyen jó, hiszen rengetegféle szaloncukor van a boltban, legalább egy tucatnyi, ha múlt évben találtam ehetőt, idén is fogok. Csakhogy amikor a másik eladó hölgytől arról érdeklődtem, hogy akkor szabad-e megnézni az összetevőket, megkaptam, hogy kizárt dolog, mert a dobozok be vannak csomagolva, ő nem fogja szétszedni. Kérdezte, és ha esetleg valaki allergiás? Némi lesajnálást éreztem a tekintetében, megvonta a vállát. Na mondom szép, akkor veszek máshol, erre nem reagált.

Igazán azt fájlalom csak, hogy ha már törvény írja elő (ráadásul 2011 óta... részletesebben itt), hogy a készítmények összetevőit kötelesek feltüntetni (egy csomó más dolog mellett), akkor hogyan veszi bárki a fáradságot arra, hogy ezt felülbírálja azzal, hogy - rendben, nem teszi ki a polcra a termékek mellé - de még külön kérésre sem  hajlandó megmutatni a listát? Mivel az első eladónő meglehetősen segítőkész volt, ebből kiindulva azon múlik csak a szabályosság, hogy épp ki van a pultban? És ha pont egy NÉBIH-es ellenőr vagyok?

A nevetséges az, hogy az üzletlánc másik kis boltjában egy az egyben ki vannak függesztve az összetevős táblácskák a szaloncukros dobozok mellé, úgyhogy pont eddig tartott volna nekik is kitenni, ráadásul - feltételezem - nem kevés vásárlói kérdezősködéstől, azaz pluszmunkától kímélték volna meg magukat.

(Az Alsólövér utcai Parolát nem ajánlom ilyen szempontból, a Magyar utcában találhatót viszont igen - kár, hogy utóbbiban kisebb a választék, ha jól láttam, még nem volt időm kibogarászni... viszont a csomagba nem került bele sajnos, ugyanis későn találtam rá.)


2 megjegyzés:

  1. A Parola és a T&N boltok tapasztalatom szerint elég gányak, nem sok olyan esetre emlékszem, amikor kedvesek vagy segítőkészek lettek volna. :( A Haribonak amúgy van egy zselés szaloncukra, amiben nincsen állati összetevő. Ha egyszer tudsz, menj ki Ausztriába kaját venni, sokkal több vegánoknak készített étel van (akár még a sarki kisboltokban is), mint Magyarországon, és sok nem kifejezetten vegánok számára készített élelmiszerre is rá van írva, ha nincs benne állati összetevő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóra, először is, köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat, bár nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem csak én jártam így, reménykedtem benne, hogy talán egyedi eset, vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, de akkor ezek szerint nem így van :(

      Most már mindegy szaloncukor-ügyben, mert lekéstem róla (egyébként kiderült, hogy a zselésen kívül mindegyik tartalmaz tejet vagy tejport, szóval mindegy, de a Sparban is ez a helyzet a kimértek között), mert ajándék lett volna, de most már késő... mindenesetre köszi az említést, felírtam, hátha valamikor még jól jön :)

      Néha át szoktunk menni, de mostanában nem nagyon volt rá lehetőségünk, utoljára még nyáron. Szerintem majd csak tavasszal tartunk egy nagyobb bevásárlókörutat, már alig várom :)

      Törlés