2016. március 15., kedd

Aldi Lomee tojásmentes majonéz, a vegánok kedvence?


Jó ideig nem volt kapható, az elmúlt hetekben került újra a polcokra ez a tojásmentes majonéz. Emlékszem, még annak idején sokat áradoztak róla Facebookon a különböző vegán csoportokban, viszont mire le tudtam volna rá csapni, visszavonták a magyarországi piacról - lévén nem volt rá igazán kereslet. Nem tudom, hogy a számos vásárlói email vagy valami más vezette rá a gyártót/forgalmazót, hogy újra küldjék kis hazánkba is, de aztán csak megtört a jég, újra Lomée-majonéztől hangosak a vegán Facebook csoportok :)

Lássuk csak, miféle is ez pontosan...



Nem vagyok nagy majonéz-párti, ha már választani kell, inkább mustár vagy ketchup, de gondoltam azt a kb. 350 forintot rászánom, úgyis van annak egy jó évtizede, hogy utoljára hasonlót fogyasztottam.

Első ránézésre olyan, mint minden más majonéz, a csomagolása, a kupakja alatt ott a védőfólia, tehát a szokásos. Magával a beltartalommal kapcsolatban őszintén szólva kicsit gondban vagyok. Két dologgal nem voltam teljesen kibékülve, az egyik az íze, a másik az állaga - ami azért nem valami biztató egy élelmezésre szánt terméknél. 

Kezdjük az állagával: hihetetlenül kocsonyás, gumiszerű, a régen fogyasztott majonézekhez képest legalábbis, a bab-alapú házikészítésű babonéz-majonézhez képest még inkább (erről írok receptet később). Kicsit azokra a gyerekeknek szánt, fogkrémes tubusból kinyomható rágógumikra emlékeztetett, ami még nem is lett volna gond, ha a beltartalom fogyása közben nem lett volna problémás kinyomni - de épp ez az, hogy amikor elfogyott a háromnegyede körülbelül, hiába állítottam fejjel lefelé, nem volt hajlandó lemászni, még némi kocogtatás-ütögetés után sem. Boncolás lett a vége. (Páran növényi tejjel vagy vízzel öntik fel és rázzák össze erősen ilyenkor.)

Az ízét rossznak nem mondanám, szinte semleges - de az állaga miatt furcsa volt szájba venni, mintha nem étel lett volna, hanem valami mentolosság-mentes fogkrém. Nem volt benne semmilyen domináns íz, amit nagyon sajnáltam, mert nem hiszem, hogy sok erőbe tellene a fűszerezésén változtatni - de legalább nincs túlsózva, nem túl savanyú.

Viszont a furcsaság a dologban az, hogy az első - nem túl pozitív élmények után - másnap folyamatosan fel-felbukkant a gondolataim között, kívántam, pedig az íze mint írtam, nem igazán indokolta, szóval valamilyen szinten addiktív, bár lehet ez csak nálam működött így (négy nap alatt sikerült eltüntetni, ami nálam szép teljesítmény, lévén hogy amúgy nem fogyasztok igazán zsíros-olajos ételeket).

És akkor miért szeretik mások ennyire mégis? Valahol megértem a lelkesedést, mert borzasztó kevés helyen lelhető fel tojásmentes majonéz, otthon pepecselni meg nem mindenki szeret vele, viszont összességében azt gondolom, érdemes, mert ennél sokkal-sokkal finomabb, kellemesebb állagú és nem utolsó sorban kevesebb adalékanyagot tartalmazó krémet lehet készíteni minimális erőfeszítések árán. 

Azt gondoltam, egyszer-egyszer oké, de hosszú távon lehangoló, mert nincs neki "igazi" íze, viszont bebizonyosodott, hogy extra addiktív, most már nem csak én, hanem a párom is ráfüggött, pedig őszintén annyira nem finom, hogy ez indokolt legyen. Szóval felemás érzéseim vannak a termékkel kapcsolatban. 

(Szerk. Azóta ez a kedvencünk, valami hihetetlen módon rászoktunk :) )

A TEJSAV ne zavarjon senkit, nem állati eredetű, a TEJSAVÓT kerüljétek! :)
(folyamatosan felmerül különféle vegán csoportokban)



8 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtál erről! Tojásallergiám van, régóta szemezek egy bioboltban látott tojásmentes majonézzel, de az egy sima tubussal közel ezer forintba kerül... Aldiban még ilyet nem láttam, de keresni fogom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem próbáld ki bátran, mert ár-érték arányban igazán rendben van :) Van többféle is, tojásos és light tojásos verzióban, úgyhogy legyél résen, nálunk össze-vissza volt kipakolva a hűtőpult végére.

      Törlés
  2. Hmm... Nálam még a tojásos majonéz is addikciót váltott ki és az összes eddig próbált tojás nélküli is. Most a cba-ban fellelhetőből vettem két tubussal, és nekem túl savas az íze, de kb minden falat után újra kívánom. Pedig eredetileg csak salátába akartam tenni, most már szendvicsekre is rakok belőle, pedig még mindig nem barátkoztam meg az ízével. ezek után viszont kicsit tartok az Aldistól is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, kíváncsi lennék a tudományos magyarázatára :) Szerintem a zsírtartalmával lesz valami, amitől kívánja az ember. (Eljutottam odáig, hogy a pirítósra is került és újravásároltam :( Pedig nem akartam igazán... úgyhogy meg tudlak érteni.)
      Szerintem ez nem savas, pont inkébb olyan kis semgeles, kenőcs-szerű, nehéz így körülírni.

      Törlés
  3. Nem akarlak elkeseríteni, de mint vegán...ez nem az. Ide látom az összetevők között a "tejsav" feliratot. Sajnos attól még, hogy tojás nélküli....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kevered a tejsavat a tejsavóval, a tejsav nem állati származékból készül, hanem bacilus állítja elő, biológiai erjedés során.

      Itt írtam róla, vagy keress rá, ha gondolod:
      http://www.vegannotesz.hu/2015/07/vegan-e-tejsav.html

      Törlés
  4. Nem, ez a kedvencünk: http://termekmix.hu/images/koch.jpg

    VálaszTörlés