2019. március 23., szombat

Megkóstoltuk: Magnum gluténmentes vegán mandula-vanília jégkrém

 

A tavasz beköszöntével (pedig még még hol a nyár!) már izgatott kérdések sora jelent meg a vegán Facebookos csoportokban: úgy tűnik, megvan a nagy felfordulást okozó dr. Oetkert Creme vega növényi tejföl utódja: a Magnum dobott piacra vegán-barát jégkrémet, amely országszerte számos helyen elérhető (legtöbbször meglepő módon kisboltok, kis közértek, CBA-k, Parolák, stb. kerülnek megemlítésre a fellelhetőséget illetően, továbbá némely Spar/Interspar üzletben is kapható. 




A mandulás-vaníliás jégkrémet ropogós csokoládé borítja, manduladarabokkal, belül krémes, sűrű, homogén. Kellemes illatú, kellemes ízű (párom szerint közepes, semmi extra: nem rossz, de nem is kiemelkedő), jól harmonizálnak a különböző textúrák és ízélmények. Ami nekem kevésbé tetszett, hogy hagy egy jellegzetes kellemetlen utóízt a számban, amit nem tudok hová tenni, az összetevők alapján nemigen tudom megtippelni, mi lehet a ludas.

az arányok bemutatása kedvéért :)

A 72 gr-os jégkrémet én 599 Ft-ért vettem, ezt némileg sokallom, bár nem vagyok képben a többi Mangum jégkrém árát illetően (rákerestem gyorsan, az első amit bedobott, a Tesco honlapján a hagyományos mandulás, 120 ml/86 gr, 495 Ft-ért, szóval körülbelül korrekt), de én még mindig nem vagyok meggyőzve, vannak szintén 100% növényi alapú jégkrémek sokkal jobb áron is, annyira pedig azért nem különlegesen finom.

Több vegán jégkrémről itt:


Egyszeri kipróbálásra mindenképpen ajánlom, mert egy próbát abszolút megér, de én személy szerint sajnálnék gyakrabban ennyit költeni rá.


Friss vegánoknak: a "tejszármazékot (...) tartalmazhat" annyit tesz, hogy a gyárban/üzemben, ahol az adott terméket csomagolták, készültek az adott allergént tartalmazó termékek is, így szennyeződhetett vele az, amelynek a csomagolásán fel van tüntetve a figyelmeztetés. Tapasztalataim alapján a vegánok többsége nem tartja kizáró tényezőnek, mert nem tartalmazza, csupán szennyeződhetett vele. 
Főképpen allergiások, az adott összetevőre érzékenyek miatt kerül rá a felirat.


A termék az Unilever produktuma egyébként, amiről érdemes tudni, a cég Kínában is értékesít, így nem cruelty-free, jó ezt észben tartani, ha nem csak a vegán logót tartjuk szem előtt, hanem nagyobb összefüggéseiben is szeretnénk nyomon követni a pénzünkkel kifejezett választásunkat, amellyel támogatunk vagy ellenzünk egy-egy elvet a vásárlásunk puszta tényével.

2 megjegyzés:

  1. Én Pomázon, egy kisboltban találkoztam először a termékkel áprilisban (ott 550 forint volt), azóta viszont a margitszigeti mozgó árustól a Tescoig sok helyen láttam már. Aminek örülök, mert ezek szerint a cégek látnak potenciált abban, hogy a véges rakterű hűtőiket részben egy (nem csak véletlen) vegán termékkel töltsék fel más helyett :) Annak ugyan nem örülök, hogy Unilever (bár sajnos a cikkben említett Swedish Glace is az... ma délután végül pont emiatt hagytam ott egy dobozos jégkrémüket az Intersparban, és hoztam inkább el helyette a magyar Gelatiamo jégkrémei közül két dobozzal. Őket ismered? :) ), de összességében annak azért igen, hogy van ez a jégkrém, mert típusában eléggé hiánycikk, és űrt tölt be: a családdal, barátokkal spontán jégkrémezés eddig nyaranta folyton problémát okozott. Bár tavaly nyáron Aldik környékén megoldható volt már a dolog (nekik van már sajátmárkás vegán pálcás jégkrémük - sajnos csak nyáron kapható), más cég eddig nem forgalmazott egyenként csomagolt vegán jégkrémet (a 4U Free From és a Swedish Glace tölcséresei/pálcásai is multipack formátumúak). Ha ilyen szituáció adódik, bár alapjáraton nem vásárolok Unilever termékeket, azt hiszem, néha hajlandó leszek kompromisszumot kötni, reménykedve abban, hogy az is jelzésértékű a cég felé, hogy ha már veszek tőlük valamit, akkor pont ezt.

    VálaszTörlés