2019. május 12., vasárnap

Napfényes tál és vadas / Napfényes Étterem / Budapest, vegán, gluténmentes opció


Akármikor Budapesten járunk, igyekszünk időt találni arra, hogy be tudjunk térni a Napfényes Étterembe, ugyanis egyöntetűen a kedvencünkké vált, vidékiként amúgy is minden (na jó, a legtöbb) vegán hely egy csoda, amibe belebotlunk, de ez maga a Mennyország.

Általában nem tudjuk megállni, hogy ne a kedvenceinket rendeljük (Napfényes tál két személyre, gluténmentes ázsiai tészta, gluténmentes köles"túró"gombócok), ám így nem igazán adódik lehetőségünk arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki, ami nagy hiba, hiszen tavaly októberben a levesválasztás is  igazán örömtelinek bizonyult.

Napfényes tál két személyre (nem gluténmentes, szejtán is található benne)

Ezelőtt emiatt is nem próbáltam ki egyetlen napi ajánlatot sem, pedig igazán változatos kínálattal várnak mindenkit az állandó fogások mellett. Az aznapi menü vadas volt, amit gyerekkorom óta nagyon szeretek, viszont az utóbbi kb. 5-6 évben mindössze egyetlen alkalommal ettem, még a Bani's-nál, ami sajnos azóta nem üzemel. Mivel ez is gluténmentes volt, rögvest felcsillant a szemem, és ejtettem a szokásos választást. :)

Vadas tofuval és polentával
A vadas igazán gusztusos formában érkezett, távolról sem emlékeztetett a régről ismert menzás masszára (amivel amúgy nincs gondom, szerettem, de hát szegényt többnyire automatikusan továbbíthatnánk a nem túl ízléses megjelenésű vegán ételeket prezentáló Fb oldalra). Viszont ez! Ez már igen, minden elismerésem, hogy egy ilyen alapvetően nem túl esztétikus ételt ennyire vonzó formában sikerült kivitelezni. Az illata is remek volt, abszolút nyálcsorgató összkép.

Kíváncsi voltam, hogyan fognak menni ezek a részek egymáshoz (vadas mártás + tofu + polenta), ugyanis "annak idején" spagettitésztával és sajnos hússzelettel került a tányérra. Nem okozott csalódást, a tofu kellemesen füstös, ropogós volt, a polenta nem túl sós, de nem is íztelen, szépen harmonizáltak a mártás savanykásságával. Zeller és sárgarépahasábok is kerültek a tányérra, az édeskés-fűszeres ízük szintén pozitív irányba tolták az élményt.

Vadas tofuval és polentával
Mennyiségre is megfelelő volt, ár-érték arányban korrekt, az elején tartottam tőle, hogy kevés lesz (előtte alig ettünk aznap), de a feléig eljutva éreztem, hogy kicsit túlbecsültem magam :)

A Napfényes tál szokás szerint változatos és finom volt, az első és a második fotó együttesen adja vissza leginkább (az első fotón a változatosság, a második fotón a mennyiség - ugyanis jól meg volt pakolva körettel is, végül szokás szerint csomagoltatnunk kellett). Továbbra is úgy gondolom, ha társasággal megy az ember, érdemes ezt választani elsőnek, mert biztosan talál olyasmit, ami megfelel az ízlésének.

A staff nagyon kedves volt, viszont azt tapasztaltam az utóbbi időben, hogy többet kell várni a pincérekre, mint más helyeken (rendelésfelvétel, fizettetés - a vendégek számától függetlenül), ez némileg elszomorított, viszont az étel teljesen elfogadható időn belül érkezett az asztalunkhoz. 

(Illetve infó, az előző poszthoz képest már nincs variálás, az utóbbi pár alkalommal nem engedték kicserélni a Napfényes tál gluténtartalmú elemeit gluténmentesekre, amit természetesen elfogadok, és nem nehezményezek, csak sajnálok, mindössze tényként írom le, nehogy valaki számítson rá az előző posztom után.)

Elérhetőségek:


A bejegyzés nem tartalmaz szponzorációt.

2 megjegyzés: