2022. november 22., kedd

Vegán, gluténmentes gánica / dödölle recept (videó)

 [További videók itt: @VeganNotesz Youtube]

Korábban már kétszer is mutattam már nektek, hogyan szoktuk a gánicát / dödöllét készíteni (egyszer még 2016-ban, aztán 2020-ban), most videó formájában is szerettem volna lépésről lépésre megmutatni, hogy mi hogyan csináljuk, bár elég egyszerű az elkészítése. 

Most különösen jól jöhet, mert igazi téli étel, jól eltelít, és csak burgonya, liszt, olaj, pirospaprika és só kell hozzá (opcionálisan növényi tejföl). Sima liszttel is ugyanígy készíthető, minimális ízbeli különbség lesz csak, ha egyáltalán van. 

Az elkészítési módot a videóban találjátok.

Ezt a fajta lisztet használtam hozzá, Lidl saját márkás:

 
"A dödölle vagy gánica egy hagyományos magyar étel, anno a szegények eledeleként volt ismert, ugyanis az alapanyagai olcsóak, könnyen beszerezhetőek, ezért a magyar paraszti konyha rendszeres eleme volt.

Az eredeti verzió disznózsírral készül, ezt olajra vagy kókuszzsírra cserélve máris egy remek (mondjuk elég kalóriadús, olajos, ilyen szempontból nem túl egészséges) vegán ételt kapunk. Hideg estékre vagy amikor csak úgy megkíván valami fűszereset, laktatót az ember, kiváló." - Az egyik korábbi bejegyzésemből.

 
 Fent még a sütés előtt a krumplis massza a pirospaprikás olajjal, lent pedig az elkészült végeredmény látható.

Dr. Oetkert Creme Vegával tálaltuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése