2017. december 15., péntek

Nem vegán: Schaebens Thalasso Maske mit algen (Plankton, Perlen)

A vegánbjuti csoportban merült fel a kérdés, hogy vajon vegán-e a Schaebens-féle algás Thalasso Maske arcmaszk, ugyanis bár a vegán felirat rajta van, viszont az is, hogy gyöngy(kivonatot) tartalmaz.

A gyöngy korántsem vegán, hiszen létrejötte egyfajta védekezés:

"Bizonyos puhatestűek köpenyének nyálkahártyája meszes anyagot választ ki, hogy betokozza a héjába bejutott parazitákat és szervetlen törmelékeket. Igazgyöngyöt termelnek bizonyos tengeri csigafajok is, de a legtöbbet tengeri kagylókból nyerték és nyerik ki." - írja a Wikipédia.

Gyöngykészítés során a kagyló rákényszerül arra, hogy az idegen testet kiválassza, körbeburkolja. Rengeteg állat pusztul el már maga a gyöngy alapját képező "kosz" beültetése során (ami tulajdonképpen egy korábban egy megölt kagylótársának egy darabkája), illetve a "szüretelés" során, végül a harmadik ciklusuk után a tenyésztők ölik meg a már termelésből kiöregedett állatokat.

Ha erről szeretnétek részletesebben olvasni, ajánlom Zöldella ide vágó bejegyzését.

Visszatérve a termékre, Ballai Mónika vette észre az ellentmondást, írt a gyártónak, hogy pontosan miből is készül az a "Hydrolyzed Pearl", ami az összetevők között található. A válasz gyorsan érkezett és sajnos egyértelművé vált, a termék valódi gyöngyből készült anyagot tartalmaz.
Az újabb termékek csomagolásán már nincsen feltüntetve a vegán felirat.

"Leider müssen wir den Vegan Sticker bei Schaebens Thalasso Maske wieder entfernen, da uns ein Fehler unterlaufen ist. Es is richtig, dass Hydrolyzed Pearl enhalten ist welches aus Perlen gewonnen wird. Bis 2014 galt dies als vegan, nun aber nicht mehr. Daher ist der Sticker in der aktuellen Produktion bereits enferrt."

Köszönjük szépen Mónikának az utánajárást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése