2020. november 28., szombat

Megkóstoltuk: Favorina Lidl Spekulatius creme, karácsonyi fűszeres krém (vegán)

 

Pár éve már nagy sláger vegán Facebook csoportokban ez a fűszeres karácsonyi kekszkrém, de mivel glutént tartalmaz, így ezidáig elkerülte a figyelmemet, idén vásároltuk először. Viszont határozottan nem utoljára, legalábbis Gábor véleménye szerint, ugyanis megint csak, mint minden nem gluténmentes termék esetében, ő volt a tesztalany. 
 
 
A Lidl saját márkás Favorina Spekulatius kekszkrém kétféle változatban kapható, az egyik a lágy/sima, amit jelen bejegyzésben is láthattok, a másik kekszdarabkákkal dúsított. Sajnos szezonális termék, karácsony előtt lehet csak kapni, a többi ünnepi édesség között, viszont a jó hír, hogy a szavatossági ideje elég hosszú, ha valaki tovább élvezné - bár a következő karácsonyig aligha fog kitartani, de nem a romlandósága miatt :) 
 
 
 
A valódi színe némileg eltér attól, ami itt a fotókon látható, míg itt majdnem mogyoróvaj jellegű, addig igazából karamellesebb, kekszesebb színe van. 

A tető lecsavarása után szokás szerint egy fóliával találkozunk, azt eltávolítva - számomra meglepően visszafogott - fahéjas, mézeskalácsos illattal találkozhatunk. Ha ettetek már a piros zacskós szintén Lidl-es Spekulatius kekszből, akkor ugyanazt képzeljétek el, csak kevésbé intenzív módon. 

Erre gondolok:

A krém elég sűrű, én lágyabbra, könnyebben kanalazhatóra számítottam - nyilván nem olyan, mint a korábban bemutatott mascarpone, amiben kis túlzással elhajol a kiskanál, de a szokásos "Nutella" mogyorós csokikrémeknél szerintem töményebb. 

 
Érdekes módon az illata nem lesz erősebb, ahogy kimerítünk vele egy kanálkával, ami miatt kissé aggódtam, azt feltételeztem, az íze is ezt a mérsékletességet tükrözi majd. 
 
Ilyenkor mindig nagy reményekkel, izgatottan pásztázom szegény Gábor ábrázatát, hogy vajon mit szól az adott dologhoz, amihez újra tesztalanyként áll :D Pár másodperc után elég egyértelműen kiderült, hogy ez bizony nagyon finom, és nem volt elragadtatva, amikor megtudta, hogy már évek óta lehet kapni, csak én nem fordítottam rá figyelmet, viszont most legalább van lehetőség bepótolni! Jobb később, mint soha, ugye. 

Az íze hasonló, mint a fentebb látható rendes keksz formátumú Spekulatius-nak, viszont krém jellegéből adódóan sokkal puhább, zsírosabb, ahogy olvad, olyan érzést kelt, mintha konkrétan egy süteményt enne az ember. Nagyon édes, így elképzelhető, hogy aki nem édesszájú, annak nem biztos, hogy tetszeni fog ez a tömény édes-zsíros massza. 

Sokakat hallottam, hogy simán kiskanállal fogyasztják, semmi plusz, Gábor megerősítette, hogy ez nem véletlen, abszolút sütemény/desszert élményt ad magában is. 
 
Ami nekem még beugrott, hogy remek lehet valamilyen többlapos sütemény rétegei közé, ahol a tészta nem túl édes (mint a kakaós szeletnél például), vagy kicsit felhígítva valamilyen növényi tejjel valamilyen kására csorgatva, Gábor szerint úgy is izgalmas lenne, ha kis golyókat sikerülne belőle formázni, csak ehhez nyilván szükség van valamilyen szilárdabb alapanyagra, illetve bevonatra, mint a például a trüffel esetén, hogy a végeredmény ne egy adag ragacsos maszlag legyen. Tehát kísérletezni lehetne vele bőven. 
 
Megértem a hype-ot, ami körülveszi, mert tényleg finom dolog, egyszer mindenképpen ajánlom megkóstolni, ha szeretitek az édes, mézeskalács fűszerkeverékes dolgokat. 
 
 

1 megjegyzés:

  1. This not vegan it contain palma oil...
    Do not respect rain forests

    VálaszTörlés