2021. szeptember 16., csütörtök

Megérkezett a vegán KitKat! | KitKat V

 

Még februárban írtam róla, hogy hamarosan bevezetésre kerül a KitKat vegán verziója is - a számtalan különféle speciális, szokatlan ízvilágú lehetőség után végre ez is elérhető (Japánban több, mint 300 féle limitált kiadású variációval lehet/lehetett találkozni). Úgy tűnik, ez végleges termék, mostantól kezdve folyamatosan megtalálható lesz Magyarországon is, ez remek hír azoknak, akik korábban rajongói voltak a márkának, vagy szívesen cserélnék növényi alapú változatra a megszokott kedvencet - akár a tej különféle alkotóelemeire érzékeny, allergiás embereknek.

 

 Spar/Interspar üzletekben beszerezhető, 369 Ft-os áron / 41,5 gr, a csokisoron érdemes keresni a többi általános csokoládé között (legalábbis itt  a soproni Intersparban). 

Némileg elszomorítónak találtam az árát, hiszen 41,5 gr egy átlagos táblacsoki fele, illetve kevesebb, mint fele, viszont a KitKat honlapján felfedeztem, hogy kétféle ilyen kis táblás  csokijuk van, az egyik a "KitKat szelet", a másik a "KitKat prémium",  előbbin fektetve olvasható a felirat, utóbbin állítva, így ez a prémium kategóriába sorolható (pl. mint a KitKat Gold vagy Zebra), ezek mind azonos áron futnak, így nem kerül többe, mint a más prémium vonalas termékek. 
 
Viszont felmerült azért bennem, hogy pontosan mi is a különbség a hagyományos KitKat szelet és eközött a termék között, így az Interspar honlapjáról kikerestem az összetevőket (az árak és összetevők a mai napon, a bejegyzés közzétételekor érvényesek), barnával és félkövérrel kiemeltem az eltéréseket:

 KitKat ropogós ostya tejcsokoládéban 41,5 g (189 Ft) - klasszikus

Összetevők: Cukor, Búzaliszt, Sovány tejpor, Kakaóvaj, Kakaómassza, Növényi zsírok (pálma, shea), Vajolaj, Zsírszegény kakaópor, Emulgeálószer: lecitinek, Térfogatnövelő szer: nátrium-karbonátok.

KitKat ropogós ostya mártócsokoládéban 41,5 g (369 Ft) - vegán

Összetevők: Cukor, Kakaóvaj, Búzaliszt (tartalmaz kalciumot, niacint, vasat és tiamint), Kukoricarost, Rizsszirup, Kakaómassza, Növényi zsírok (pálmamag, pálma), Zsírszegény kakaópor, Emulgeálószer (lecitinek), Természetes vaníliaaroma, Élesztő, Térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok).

Tulajdonképpen az egyedüli "érdekesebb" összetevő a rizsszirup lehet (nem tudom, édesítés miatt került-e bele, mivel az összetevők között amúgy is első helyen szerepel a cukor - vagy valamilyen, az állagot befolyásoló szerepe van), de igazán nem mondanám, hogy "különleges" lenne, legalábbis a többi  prémium vonalas termékhez képest, kevésbé találom indokoltnak a magasabb árat az összetevők/ízvilág alapján. De persze érthető, hiszen vegán felirattal rétegtermék, és mivel igen kevés ehhez hasonló növényi alapú opció van, aki szereti, úgyis meg fogja vásárolni. Bár mivel a magyarországi lakosság - változó a források szerint, de nagyjából kb. 15-30 %-a érintett tejcukor emésztési nehézségekben, azért jóval nagyobb lesz a célcsoport, igaz aki nem vegán, és csak a tejcukor okoz nehézséget, még mindig opció a laktáz-enzim tabletta, szóval ilyen szempontból kiküszöbölhető, de akinek a tejfehérje is nehézséget okoz, ott azért jócskán lecsökken a lehetőségek száma.

 

 

Továbbá valószínűnek tartom, hogy a pálmaolaj miatt sokak számára szintén ki fog esni. A Nestlé saját maga amúgy is elég kényes az állatkísérletek miatt, sok vegán bojkottálja a hozzá tartozó márkákat. Nagyon meglepőnek tartom, hogy legalább ezt az egy KitKat terméket nem tették pálmaolaj-mentessé, mivel sokak szívügye, és nem csak a vegánoké, egyre nagyobb tudatossággal kerülik a nem vegán emberek is. Ha a klasszikus változatban shea található, tehát használnak más olajat/zsírt is, különös választás volt, hogy pont a vegán verzióba tesznek kizárólag pálmazsírt. 

Nem találtam arra vonatkozó információt, hogy vajon a KitKat V-be kerülő pálmazsír fenntartható forrásból származik-e vagy sem (mindössze egyetlen egy oldalt dobott rá a Google, és az sem hivatalos forrás) - az általános statisztikák a pálmaolajat tekintve a Nestlé oldalán itt találhatóak.

 

Végül, de nem utolsó sorban lássuk, milyen íze van - sajnos nem gluténmentes, így Gábor véleményét tudom csak most közvetíteni. Kicsomagolás után az illata a hagyományos, klasszikus KitKat csokoládé, nem tudnám megmondani, hogy nem az eredeti van előttem (bár igaz, hogy 10+ éve, hogy utoljára KitKat csokit ettem). Széttörve szépen roppan, belül ropogós, kívül olvad. Az illata/állaga alapján számomra biztatónak tűnt, de Gábort nem nyűgözte le igazán, véleménye szerint eléggé "vajas" és meglehetősen édes, de nincs jellegzetes íze - ebből arra következtetek, hogy az extra édesszájúak fogják inkább szeretni.

Számunkra nem újravevős (Gábornak nem jött be, közepesnek ítélte), viszont sokan írták vegán csoportokban, hogy olyan, mint az eredeti, szóval ha a Nestlé mint cég, a pálmaolaj ténye és az ára nem kizáró tényező, akkor megérhet egy próbát. Összességében jó, hogy létezik ilyen verzió is, igény biztosan lesz rá, de a fentebb leírtak miatt sajnos nem tudok maradéktalanul örülni neki.



Összetevők & tápérték
(kattints a nagyobb méretért!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése