2019. december 31., kedd

Megkóstoltuk: Aldi Teljes kiőrlésű többmagvas vegán croissant

 

Időnként felmerül a kérdés vegán csoportokban, hogy a nagyobb üzletláncok mely péktermékei azok, amelyek teljesen növényi alapúak, szerencsére a legtöbb helyen (Aldi, Lidl, Auchan) könnyedén hozzáférhetőek az összetevők vagy problémamentesen kikérhetőek a bolt dolgozóitól, mindenhol akad egy-két (többnyire egyszerűbb) harapnivaló ami "véletlenül vegán", de azért jó látni, amikor időnként ténylegesen megjelenik a vegán jelző is. Reméljük, a termék nem csak ideiglenes, mert eddig elég pozitív visszajelzéseket olvastam róla, ezek alapján feltételezem, sokan örülnek neki és szeretik, kár lenne érte, ha eltűnne a polcokról, mire betör a köztudatba.

Nagyon kíváncsi voltam az Aldi teljes kiőrlésű többmagvas vegán croissant-jára, és bár sajnos én magam nem tudtam megkóstolni gluténtartalma miatt, így az ízélményt a páromtól közvetítem nektek.

 

A kb. 70 g-os croissant kissé sötétebb, mint a többi pékáru, ami betudható a teljes kiőrlésű mivoltának, teteje magvakkal szórt. A termékfotóhoz képest nem sok eltérés tapasztalható, sőt azt mondanám, korrekt módon tükrözi a péktermék megjelenését színre, formára is.
termékfotó az Aldi honlapjáról, 2019.12.31
Mindenképpen megemlíteném, hogy a fotókon látható darabot a vásárlás másnapján  sikerült lencsevégre kapni, ami véleményem szerint nem látszik, nem tűnik összeesettnek, kiszikkadtnak vagy morzsalékosnak annak ellenére, hogy pihent a papírzacskóban egy éjszakát. Biztos, hogy valamelyest szárazabb lett, mint frissen volt, de nem volt lehetőségünk a vásárlás időpontjában fotózni és tesztelni, kérlek ezt vegyétek figyelembe az értékelés olvasásakor.

A péktermékek a boltban
A croissant kényelmes méretű, nem nevezném nagynak, de zavaróan kicsinek sem. A teteje véletlenszerűen magvakkal szórt (zabpehely nagyrészt, bár látszik a mák is, inkább az anyagában van, mint rászórva), úgy vettem észre, a belsejében találhatóak meg a továbbiak (lenmag, napraforgómag, és a mák itt is - ez utóbbi nem kiérezhető, nem domináns benne, így ha valaki nem szereti, nem kizáró ok).

A tészta belül puha, levegős és ruganyos (de nem szivacsos jellegű), még másnap sem volt száraz, morzsolódós vagy kemény, meglepően jól bírta, ami jó hír, ha az ember másnapra készül csomagolni és nem azonnal szeretné fogyasztani. Kellemes, szokványos sós croissant illatú.

 

Gábor szerint a sós és édes azon határán egyensúlyozik, ahonnan akár egy édes reggeli részeként is megállná a helyét (pl. lekvárral, mogyorókrémmel), de szendvicsalapnak (margarinnal, növényi sajttal, felvágottal) vagy valamilyen zsemle/kifli helyettesítőként is jól funkcionálna (pl. tofu-rántotta mellé). Magában némileg üresnek találta, aki szeret teázni, kávézni péksütemény mellé, úgy jobban csúszhat. Ha nem teszünk hozzá semmit, úgy is megállja a helyét, 4 pontot megérdemel, de némi gazdagítással éri el igazán az 5 pontot, ha van időtök, pakoljatok bele ezt-azt, vagy fogyasszatok el mellé egy jó teát, kávét.


Összetevők:
2019.12.24-én fotózva
2019.12.24-én fotózva

Link: A croissant az Aldi oldalán


3 megjegyzés:

  1. A teljes kiőrlésű búzaliszt 10%-al annyira nem borzalmasan sok. Alapvetően szerintem az lenne az igazi,ha ennél bőven több lenne. Az én toastkenyerem teljes kiörlésü liszttartalma 53%. Szóval ez a croissant csak látott teljes kiörlésü lisztet de nem főképpen az. Vegánnak viszont vegán,ez örvendetes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 70% Tk és 30% fehér liszt, hivatalosan ez a teljeskörűségű aránya

      Törlés