2021. március 25., csütörtök

Megkóstoltuk: Alesto Mixed Nuts Lidl magkeverék (gluténmentes, vegán)

 

Az utóbbi időben nagyon megkedveltem ezt a magkeveréket, igaz nem túl "különleges vegán" dolog, viszont szeretném megmutatni nektek. Még pár hónapja találtam akciósan kb. 700 forintért a Lidl-ben, egyébként 1000 Ft-ba kerül egy 200 gr-os tasak, törökmogyorót, kesudiót, diót és mandulát tartalmaz.

 

Régen (a gimi alatt főleg, jó 15 éve) rengeteg alkalommal választottam sima diákcsemegét (mazsola + földimogyoró kombinációban), főleg olyan esetekben amikor nehezen lehetett hozzájutni bármiféle vegán ételhez, ugyanis ez szinte bárhol kapható volt, viszonylag olcsó volt, cserébe mentő ötlet, hiszen a földimogyoró jó fehérjeforrás, magas kalóriaértékű, a mazsola kellemesen édes, természetes módon cukrot tartalmaz, így alacsony energia és pénz ráfordítással átvészelhető volt vele akár egy fél nap is. Hasonlóan jó szolgálatot tett a sima sós földimogyoró is - sőt, még manapság is, például ételautomatákban szinte ez az egyetlen gluténmentes és vegán lehetőség.

Aztán az évek alatt szerencsére változott a helyzet, én meg valahogy le is szoktam róla, ha néha egy-egy elfogyott hasonló okok miatt, a mazsola mindig ott maradt az alján (túl édes és tömény számomra), amit külön befőttes üvegbe gyűjtöttem, és máskor használtam el, de nem igazán tetszett ez a megoldás.

Meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi rengeteg magkeveréket lehet azóta kapni, akár csak egy sima Lidl-ben is, különféle aszalványokkal (vagy azok nélkül), különféle kiszerelésben és árkategóriában.

 

Sótlan, nem pirított, teljesen natúr, a mandula pucolva kerül bele. Számomra pozitív pont, hogy nem tartalmaz aszalványt, a fent említett okból kifolyólag, mivel többnyire arányaiban soknak szoktam találni a keverékekben, mindig megmaradt, itt viszont nem áll fenn ez a helyzet, ha mégis úgy érzem, elférne egy kis édes íz hozzá, még mindig megtehetem, hogy olyan és annyi aszalványt teszek hozzá, ahogy nekem megfelel. Több tasakkal megettem azóta, nem találtam rossz, avas, vagy kukacos terméket, idegen oda nem illő darabkákat benne (de még szimpla dióhéjat sem). A darabok szépek, épek, nem darabosak, törmelékesek.

 

Mivel más diákcsemegékben sokszor tapasztaltam, hogy magasabb az olcsóbb (pl mazsola vagy földimogyoró) aránya a drágább (pl mandula, vörös áfonya, kesu) összetevőkhöz képest, általánosságban magasabb átlag áron, ami elég lehangoló, így szöget ütött a fejembe, hogy vajon ebbe a zacsiba milyen arányban kerültek a magok. Ezt egyféleképpen tudhattam csak meg: mégpedig úgy, hogy szétválogattam őket és grammos mérlegen lemértem típusonként :D

A leírás 25%-os eloszlást ígér mind a négyféle olajos magból, illetve minimális ingadozást enged meg, ami - mint kiderült - teljesen megfelel a valóságnak, 49-50-50-51 gr-os kis kupacokat sikerült összehalmozni.

 

Amivel nem vagyok megelégedve, hogy a csomagolása nem gyűjthető szelektíven, így viszont szimpatikusabb a kimérős lehetőség (héjas földimogyorót kizárólag úgy veszek), bár ott meg azt lenne érdemes kiszámolni, hogy arányaiban olcsóbbra, vagy drágábbra jönne-e ki a négyféle mag árának az átlaga (illetve diót és pucolt mandulát sajnos nem láttam eddig Lidl-ben kimérve). Valószínű, hogy idővel pont emiatt hanyagolni fogom, hiszen van egyéb opció, kár érte.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése