2015. július 10., péntek

Vegán-e a tejsav?

A tejsav számos készítményben megtalálható (nem összekeverendő a tejsavóval!), sokszor felmerül a kérdés, vajon ami tejsavat tartalmaz, növényi alapú, vegánok számára fogyasztható-e?

A Food-Info.net szerint:

          E-számok: E270: Tejsav

Eredet: Természetes sav, mely a fermentált ételekben baktériumok által termelődik. Minden erjesztett étel gazdag tejsavban. Kereskedelmi célokra keményítőből és melaszból bakteriális fermentációval állítják elő. A vastagbélben szintén nagy mennyiségben termelődik az ott élő baktériumok által.

Működés és jellemzők:  A tejsavat és lactátokat tartósítóként alkalmazzák, főként élesztők és gombák ellen. Szintén használt, mint stabilitást fokozó burgonyakészítményekben, növeli és stabilizálja az anti-oxidánsokat, valamint a pektineket.

Termékek:
A (savanyú) készítmények széles köre.

Napi bevitel:
Nincs határ.

Mellékhatások
:  Felnőttekben nincs mellékhatás. A D- vagy DL-lactátok (sztereoizomerek) nem adhatók csecsemőknek ill. kis gyermekeknek, mivel még nem fejlődtek ki a májukban a lactát ezen formáinak metabolizálására alkalmas enzimeik.

Étrendi korlátozás:
Nincs – a tejsavat és a lactátokat minden vallási csoport, vegan és vegetáriánus fogyaszthatja. Bár a név tejre utal, nem tejből készül, így a tej-allergiával vagy laktóz intoleranciával élő emberek is fogyaszthatják."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése