2016. július 31., vasárnap

Vegabond magyaros-tönkölyös gabonarúd - vegan kolbász


Vásároltam két darab - szemérmes módon gabonarúdnak nevezett - növényi "kolbászt" - most tekintsünk el az elnevezésbeli furcsaságoktól, engem nem zavar, ha valami "tofurky" /tofu x turkey/ vagy dinnye-bacon, esetleg szója-cigánypecsenye, amíg nem tartalmaz semmi állati eredetűt, addig hívhatjuk bárhogy, természetesen a felhasználási módjára, fűszerezésére, stb. utalva, klassz ez azoknak is, akiknek a régi ízek hiányoznak, de állatot nem ennének, meg azoknak is, akik sosem ettek, de színesítenék a már amúgyis ezerszínű palettát.


Szóval először ezt a magyaros-tönkölyös ízesítésű  dolgot kóstoltam meg, "tofu-rántottát" készítettem (a következő posztban olvasható majd a recept), abba került bele a hagyma, a paprika, fekete só és természetesen a tofu mellé. Nem igazán vagyok oda az ilyen bioboltos félkész cuccokért, de mondjuk olyan félévente azért elragad a kíváncsiság, erről picit később majd írok is, ugyanis pár napot töltöttem otthon Kaposváron, és rengeteg dolgot vettem a helyi kedvenc bioboltomban, párat csak kifejezetten kipróbálás kedvéért :)

Egy jó évtizede, hogy utoljára ettem növényi kolbászt, akkor nem igazán ízlett,  gondoltam adok neki egy esélyt, ha más nem, belefőzöm, valamibe és újabb tíz évre búcsút veszünk egymástól :)

A 200 grammos kiszerelés került 405 forintba, ami azt jelenti, hogy kilója 2025 ft, ami - tekintve, hogy a húsból készült kolbászok kb. 500 és 5000 ft/kg között mozognak (a Tesco bevásárlási oldala alapján, a legalja a noname lecsókolbász, a teteje pedig a márkásnak számító Pick kolbásza), szóval szerintem nem kifejezetten olcsó, de nem is kifejezetten drága, bár mivel inkább a lecsókolbászhoz áll közelebb, mint a szárazkolbász-jelleghez, de mégsem mondanám lecsókolbász-szerűnek.

Állagra szeletelhető, kis tönkölygolyócskák vannak benne, amik a "rendes" kolbászban levő rágós darabkákra emlékeztetnek (bár nehéz megítélni, jó tíz éve minimum nem ettem, de inkább több), kissé morzsolódik, nem olyan mint egy párizsi azért, amiből levág az ember és úgy is marad szépen, értitek :)

Az íze szerintem kellemes, nyersen inkább a lecsókolbászra hajaz, de annál erősebb fűszerezésű, viszont szerintem nem elég intenzív (ezért is kap csak 4 csillgot), a kolbász-jelleg szerintem magával kellene, hogy vonzza a komoly fűszerezettséget, és itt nem a sósságra gondolok.

Sütve kifejezetten kellemes (tofu mellett), főzve szintén (lencselevesbe és paprikás krumpliba). Párom szerint "mű" íze van, elképzelhetőnek tartom, hogy egy vegyes táplálkozású ember kiérzi belőle, hogy nem hús-alapú.

Mindenesetre jó szívvel tudom ajánlani, nem bánom, hogy megvettem, de egyhamar nem veszem újra, inkább megpróbálom házilag előállítani, sok jó receptet láttam az utóbbi időben :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése