2021. április 22., csütörtök

Citromos piskótaszerű sütemény recept (gluténmentes, vegán)

 

Kigondoltam, hogy citromos-mazsolás kekszet szeretnék készíteni, de ahogy keresgéltem, a sok gusztusos ételfotó után átpártoltam a püspökkenyérre, de végül mégis visszakanyarodtam a citromos ízvilág felé, és emellett az omlós citromos kuglóf recept mellett döntöttem. Ahogy láthatjátok, ez a recept nem vegán, így némileg módosítottam rajta, így nézett ki az én alapanyag listám:

Hozzávalók:

  • 25dkg margarin
  • 15dkg porcukor
  • 3db tojáshelyettesítő vEGGs keverék
  • 25dkg liszt (a Pennyben kapható gluténmentes lisztkeveréket használtam hozzá - lásd a bejegyzés alján)
  • 1 csomag sütőpor helyett 1 kk szódabikarbóna
  • 3db citrom és 1db lime helyett fél zacskó reszelt citromhéj, fél narancs kifacsart leve

Az eredeti instrukciók szerint a következőképpen kellene elkészíteni:

"A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és a sütőport. A citrom és a lime héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és hozzákeverjük a masszához.
A kuglóf formát margarinnal kikenjük, kilisztezzük. A masszát beleöntjük és előmelegített sütőbe 165 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt kiborítjuk a formából és porcukorral megszórjuk."
 

Gyakorlatilag az előírtak szerint készült, annyi különbséggel ugye, hogy tojás helyett a vEGGs-et használtam, illetve a citromot, lime-ot lecseréltem, egy elég sűrű masszát kaptam végeredményképpen, kicsit aggódtam, nem kell-e bele vajon még némi folyadék. 

Mivel nincs kuglófformám, így sima tepsibe tettem, "kivajazás" helyett sütőpapírt tettem alá. Az előírt 165 fokot állítottam be, időnként ránéztem. Ami fura volt, hogy jóval tovább tartott a sütési idő, mint gondoltam, pedig nem volt vastag a tészta, kb. másfél centisre terült szét, és nem is igazán jött fel, a szódabikarbóna ellenére sem (lehetséges, hogy plusz kevéske ecet jól jött volna hozzá, hogy lazább legyen, de azt feltételeztem, hogy a narancs leve elég savas lesz hozzá).


Amiben csalódás volt, hogy laposabb maradt annál, mint amire számítottam, és valahogy nem tűnt úgy, mintha el akarna készülni :D Pedig több sütőport/szódabikarbónát már nem bírt volna el, mert így is enyhén kiérződött rajta, szóval valószínűleg nem az volt az oka. Eléggé letört voltam, amikor kivettem a sütőből, annak örültem, hogy legalább nem lett sok, gondoltam ha már úgyis előtte készítettem el a korábban mutatott epres párizsi csúcs sütit, akkor a krémből készítek még, és a tésztát kettévágva közé teszem, hátha feldobja. 

Kicsit később mutattam a páromnak, hogy hát, ez így sikerült, de miután értetlenkedve kérdezte, hogy tulajdonképpen mi is a bajom ezzel, újra ránézve meglepődve tapasztaltam, hogy ahogy kihűlt, az állaga sokkal jobb lett, kellemesen puha, levegős volt, egyáltalán nem gumis vagy tömött, a csokis krémmel pedig igazán jól harmonizált. A citrusos ízvilág nem volt domináns, de kivehető volt, a tészta nem volt kifejezetten édes, de a krém igen, így remekül kiegészítették egymást.

Összességében pozitívan zárult a dolog, de nem emlékeztet arra, aminek eredetileg indult, így nem valószínű, hogy ez alapján a recept alapján újra nekifutok (legalábbis ha citromos kuglóf jellegű sütire vágyok), mindenesetre tapasztalatnak érdekes volt, örülök, hogy finom lett a végeredmény, ugyanis sajnos nem véletlenül kevés a blogon a süteményekkel kapcsolatos poszt, mióta gluténmentesen étkezek, kiemelkedően szerencsés aránynak számít, ha kb. 5 félresikerült végeredmény után 1 jót sikerül összehozni, ami azért elveszi a kedvem a próbálkozásoktól, amitől még kevésbé lesz esélyem rutint szerezni, ami meg nagyobb hibalehetőséget eredményez, szóval némileg ördögi kör.

 

A vEGGs és az édes tésztafélék:


Pár mondat arról, hogy a vEGGs hogy szerepelt, teljesen tojásszerű volt, szépen elkeverhető volt a többi alapanyaggal (igaz most turmixgépbe öntöttem az egészet, hogy ne legyen csomós - normál esetben robotgépet javaslok továbbra is annak, akinek van - vagy a keze ügyében van :) ), az elkészült sütiből nem lehetett különösebben kiérezni, nem volt fekete sós mellékíze, tehát amennyire meg tudom ítélni, működőképes.

 

Ennek a lisztkeveréknek a sütemény lisztkeverék verzióját használtam hozzá - Pennyben kapható:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése