2021. április 18., vasárnap

Párizsi csúcs eperrel (gluténmentes, vegán)

 

A Vegán Üst oldalon találtam ezeket a gusztusos csokihalmokat, amikor megláttam, hogy ebben bizony eper van, még jobban le voltam nyűgözve! :) Végre volt egy kis időm, hogy előszedjem az utóbbi időben lementett recepteket, és erre esett a választásom, hogy kipróbáljam.

A hozzászólásban Dorka megosztotta velünk, hogy nagy vonalakban a süti "Darált mogyoró, étcsoki, eper, párizsi krém (étcsoki és vegán tejszín 1:1 összeolvasztva, lehűtve, habbá verve), kerek keksz" , ami elég egyszerűnek tűnt, de aztán rá kellett, hogy jöjjek, hogy igazán nem vagyok gyakorlott a csokoládé olvasztásában, sőt párizsi krémet sem készítettem soha, szóval reménykedtem, hogy jól sikerül, és valóban, nem volt bonyolult, cserébe elég esztétikus és finom.

Amit változtattam, hogy darált mogyoró helyett dekorgyöngyöt és tortadarát használtam díszítésnek, illetve mivel vastagabb lett a külső mázam, így kevesebb krémet tettem az eper és a keksz közé.

(A címről - lehetséges, hogy a párizsi csúcs megnevezés nem fedi a valóságot, keresgéltem, hogy mi lehet ennek a becses neve, arra emlékeztetett a leginkább - de minden javaslatra nyitott vagyok.)


A keksz alap

 

Kétféle kekszet használtam, a Gullón (világos) és a Vemondo (csokis) került alulra, amiben hibáztam, hogy nem gondoltam volna, hogy az eprek jóval nagyobbak lesznek, mint a kekszek, így nem lettek annyira szabályosak olyan szempontból, hogy lelógtak a "talapzatról".

 
[ Ebben a posztban beszéltem róluk bővebben ]


 

 

A krém és a máz

 

 

Wawel márkájú sima növényi alapú "véletlen vegán" étcsokoládét olvasztottam össze Meggle Creme decor növényi "tejszínnel", kb. 1:1 arányban, majd turmixgéppel habot készítettem belőle (normál esetben ez robotgéppel történne, csak sajnos fogalmam sincs, hová tettem, mindenesetre jelentem, turmixgéppel is tökéletes, kemény habot lehet készíteni :)

Ez volt a krém, ami belülre került, a külső mázhoz ugyanezt a csokoládét használtam, beletettem a maradékot a külső mázhoz, hogy ne vesszen kárba (újraolvasztottam), így nem lett olyan étcsokis, inkább tejcsokis, édesebb hatást kelt.



Összeállítás

 

 

A kekszekre késsel kentem a csokikrémet, majd rányomtam az epret, aminek levágtam a tetejét. Meglepő módon stabilak voltak, nem csúszkáltak vagy estek szét.

Sütőpapírt tettem egy sütitartó dobozba, mivel nem tudtam, hogyan szokás bevonni, végül egy villára tettem a keksz-krém-eper tornyocskákat, és egy kanállal csorgattam rá a csokimázas edényke fölött, aztán óvatosan visszatettem őket a sütőpapírra. Utána tortadarát, illetve dekorgyöngyöt szórtam rájuk. (Mindkettő dr Oertker márkájú, teljesen növényi.)

Utána a hűtőbe kerültek, amíg a külső máz meg nem dermedt.


...és kész! :)



Sajnos a dekorgyöngyök egy része a hűtőben legurult a csokimázról, így nem lett olyan esztétikus, kis csíkokat hagyott maga után, így ezeket kevésbé fotóztam, de így is látszik. :( Ha hasonlót szeretnétek, javaslom, hogy jobban nyomkodjátok rá, hogy ne járjatok ugyanígy.



Hagytam pár darabot csokimáz nélkül is, olyan mintha valami kis mesebeli gombaházak lennének, aranyosak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése