2022. február 8., kedd

Megkóstoltuk: Lidl Vemondo greek style block feta sajt jellegű készítmény (vegán, gluténmentes)

 

A 2022 januári időszakos Lidl akcióban nem vásároltunk ugyan, sajnos nem is érkezett meg a soproni üzletekbe ebből a görög jellegű vegán készítményből, viszont a 2021-es akcióban a kosárba került. 

Feta sajt jellegű készítményről van szó, a Violife termékekhez hasonló csomagolásban, 150gr / 899 Ft-ba került. A csomagolása tisztítás után szelektíven gyűjthető. 

Szója, pálmaolaj és gluténmentes. 

 

Itt is megjegyezném, hogy még sosem ettem "valódi" feta sajtot, így sajnos (/nem sajnos) nem tudom ahhoz hasonlítani, hogy mennyiben tér el vagy emlékeztet rá vajon. 

Kibontás után enyhén sós-kesernyés, savanykás, de abszolút nem kellemetlen illatot éreztünk. 

Nagyon szép fehér színe van, ruganyos, könnyedén vágható, morzsolható. 

Az íze olyasmi, amit az illata alapján feltételeztem, szintén van egy kesernyés/sós zöngéje, de gyanítom, hogy ilyennek is kell lennie. 
 
"A feta görög pácolt túrófehér sajt, amelyet juhtejből vagy juh- és kecsketej keverékéből készítenek. Puha, kicsi vagy lyukak nélküli, kompakt tapintású, kevés vágással és bőr nélkül. Nagy tömbökre formálják, és sóoldatban érlelik. Íze csípős és sós, enyhétől az élesig. Morzsolódik és enyhén szemcsés állagú." - írja a Wikipédia, ez alapján és a fotók alapján, amiket a Google dobott rá, azt mondanám, hasonló, viszont annyi különbség mindenképpen szembeötlik, hogy nem olyan túrósan lyukacsos.
 


Az olvadási hajlandóságáról nemigen tudok mit mondani, mivel saláta részeként fogyasztottam, de az biztos, hogy az  olívabogyóhoz eléggé passzol. 

Aki a fetához hasonló készítményt szeretne fogyasztani, annak ajánlom a kipróbálását, de aki szimplán egy hagyományosabb "vegán sajtot" keresne, azoknak nem biztos hogy ízleni fog a karakteres íze miatt. 


Összetevők & tápérték:


2 megjegyzés:

  1. Én nagy sajtos voltam előző életemben, és a fetát is nagyon szerettem. Vegán sajtból azonban sajnos egy kezemen számolom, hogy hányszor találkoztam az elmúlt években olyannal, ami ízlett (itt tenném hozzá, hogy én a lágy, és elsősorban büdös, penészes, karakteres cuccokra gerjedtem, a klasszikus félkemény/kemény sajtokat "igazi" változatban se szerettem igazán, a bolti vegán sajtválaszték 95%-a pedig sajnos ilyen), ez viszont nem egy rossz termék, úgyhogy vettem is belőle pár tartalék csomaggal a szavatossági idő figyelembe vételével.
    Ízében tényleg emlékeztet a fetára, a kesernyés karakteressége pedig inkább az itthon emlékeim szerint "balkán feta"-ként futó változatra hajaz (ellentében pl. a Violife Greek White feta-jellegű cuccával, ami a krémfehér fetára akar inkább hasonlítani. Csak annak nem igazán sikerül, az én ízlelőbimbóim csak a növényi zsír ízét érzik, a legtöbb vegán sajt itt hasal el nálam és kerül a "soha többet" listára), nem tökéletes a hasonlóság egyáltalán, de nincs az a domináns növényi zsír-érzés, és a rengeteg rossz vegán sajtos tapasztalat után én egy ilyen terméknek már kifejezetten örülök. Ami miatt sajnos egyértelműen nem feta, és ami ront egy kicsit az evés élményén, az az állaga: ruganyosabb és keményebb, bolti tucatsajt-állagúbb, ami a tejből készült fetára egyáltalán nem jellemző, az kagylósan törő, puha, omlós cucc. Furán hangozhat, de nekem sajnos sokat számít és ront az állag az összképen (a Green Vie ízben amúgy egész jó kékpenészes vegán sajtja is a trappista állagával okozott csalódást), ezért hiába az egész jó és hasonló íz, teljesen nem vagyok ezzel a sajttal se elégedett. Viszont ha állandó termék lenne, biztosan tartanék belőle itthon, mert rossznak tényleg nem rossz, paradicsommal-olajbogyóval, vagy akár pestós pirítós tetején teljesen rendben van.

    VálaszTörlés
  2. Ahogy látom, ennek jóformán nincs fehérje tartalma.. 🙁 Másfél gramm 100-ból az semmi. Tehát krumpli és zsír a nagyja az összetevők szerint.

    VálaszTörlés